Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE) -
Cijene energenata odletjele su u nebo zbog politike Zapada, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon posjete Teheranu. On je još dodao da Zapad optužuje Gasprom i Rusiju, iako je sam uveo brojna ograničenja. Kako je ocijenio, zbog sankcija Moskvi, samo je Evropa na gubitku.

- Investicije u osnovni kapital u tradicionalnoj energetici opale su zbog ranijih političkih odluka Zapada. Banke ne finansiraju, osiguravajuće kompanije ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodjeljuju zemljište za nove projekte, ne razvija se cjevovod i ostali transport. To je rezultat politike prethodne decenije - objasnio je Putin odgovarajući na pitanje da li je pravedno što Rusiju krive za energetsku krizu, povezanu sa skokom cijena energenata.

Putin je podsjetio da je Evropa zanemarila tradicionalne izvore energije i počela da se oslanja na alternativne.

- Oni su veliki stručnjaci za netradicionalne odnose. Evo, i u oblasti energetike odlučili su se za netradicionalne vrste energije: sunce, vjetar. Ispostavilo se da je zima duga. Vjetra nije bilo. I, to je sve - istakao je ruski lider.

Samo je Evropa na gubitku

On je dodao da Zapad optužuje Gasprom za energetsku krizu, iako je sam zatvorio energetske maršrute i uveo sankcije. Gasprom je, sa druge strane, naveo je Putin, spreman da isporučuje onoliko koliko je potrebno. Pored toga, Putin je naglasio da je Evropa na gubitku zbog sankcija Poljske koje podrazumijevaju zabranu korišćenja poljske dionice gasovoda “Jamal-Evropa“.

- Obim gasa na tržištu se smanjio, a cijena na tržištu porasla. Ko je pobijedio? Samo su Evropljani na gubitku - objasnio je on.

Istovremeno, on je konstatovao da se gas iz Njemačke koji Rusija isporučuje Berlinu po dugoročnom ugovoru za Poljsku pokazao kao jeftiniji, nego kad bi ga kupovala direktno i zato je Poljska iskoristila revers na gasovod “Jamal-Evropa“.

Putin je takođe naglasio da Gasprom ispunjava i da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje se tiču isporuke energenata, a da to što Zapad prebacuje svoje greške s energentima u Evropi na Gasprom i Rusiju uopšte nije osnovano.

Za Gaspromovu turbinu potrebna i dokumentacija

Ruski lider prokomentarisao je i situaciju oko vraćanja iz Kanade turbine za gasovod Sjeverni tok. On je istakao da Gasprom mora da dobije ne samo turbinu, već i pravnu i tehničku dokumentaciju za nju.

On je takođe podsjetio na gasovod Sjeverni tok 2 i i naglasio da njegovo puštanje u rad trenutno nije moguće, čak i ako bi to Zapad htio.

- Ovdje postoje problemi. To su problemi o kojima sam prije mesec i po ili dva razgovarao s njemačkim kancelarom. Rekao sam mu da je Gasprom rezervisao kapacitete, stvorio ih i da treba nešto uraditi sa njima. Odgovor je, međutim, bio da sada postoje druga važnija pitanja, da je trenutno teško baviti se time i da nije trenutak. Morao sam da upozorim da ćemo u tom slučaju polovinu obima namijenjenog za Sjeverni tok, preuzeti za unutrašnje potrebe i preradu - objasnio je Putin.

Komentarišući prijedloge da se ograniči kupovina nafte iz Rusije, Putin je rekao da vjeruje da će to dovesti do slične situacije kao sa gasom.

Prema njegovim riječima, to će prouzrokovati skok cijena crnog zlata.

Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita, ukinite nam blokade

Ruski predsjednik najavio je da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta. On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.

Putin je juče boravio u radnoj posjeti Iranu, gdje je razgovarao sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem i ajatolahom Hamneijem, a potom je imao i trilateralni susret s iranskim predsjednikom i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.