unnamed (9).jpg

Kineska Nova godina obilježena je večeras u Trebinju, gdje su studenti iz Kine, koji u Trebinju pohađaju internacionalnu školu, predstavili se tradicionalnom igrom, pjesmom i narodnom nošnjom.

Kineska studentkinja Lusi Lijo rekla je da su večeras pripremili kineski tradicionalni ples, muziku, pjesmu i kinesku narodnu nošnju.

Ona je istakla da je ova godina kineskog drvenog zmaja što simbolizuje vitalnost, rast i uspjeh, tako da u ovoj godini očekuju mnogo lijepih stvari.

Govoreći o internacionalnoj školi koju pohađaju u Trebinju, ona je rekla da se nastava organizuje na engleskom jeziku, a da su predavači iz Amerike ili Engleske.

Načelnik  Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je da je ovo drugi put da se kineska Nova godina obilježava u Trebinju, gradu koji je otvoren za sve ljude sa dobrim namjerama, što Kinezi i jesu.

Ona je navela da su u programu u Kulturnom centru učestvovali studenti iz Kine koji u Trebinju pohađaju školu engleskog jezika, koja je od značaja jer njen sertifikat vrijedu u Evropi.

Kina 9.jpg (692 KB)

"To nam je posebno važno, da se priča o Republici Srpskoj i Srbima prenese na najbolji način. Kinezi su u Srpsku došli sa velikom zadrškom, a došli smo do toga da se u Kini mijenja situacija, tamo se čulo za Trebinje", rekla je Skočajićeva, ističući da je Trebinje jedini grad u BiH koji obilježava kinesku Novu godinu.

Program koji su za večeras pripremili studenti su samostalno osmislili. "Mi smo pripremili malo iznenađenje da pokažemo naše nacionalne vrijednosti i da razmijenimo ljepote dva naroda, tradicije i modernog ambijenta", rekla je Skočajićeva.

 

unnamed (10).jpg

unnamed (8).jpg

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković prisustvovao je tradicionalnom prijemu u Ambasadi Narodne republike Kine u BiH.

unnamed (7).jpg