Oko 350 studenata Univerziteta u Banjaluci trebalo bi od 15. juna da ponovo useli u prvi paviljon Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci, koji više neće služiti kao republički objekat za izolaciju karantinskog tipa za pozitivne na virus korona.

U ovaj paviljon preseliće svi studenti koji su ovih dana odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije smješteni u alternativni dom, odnosno u Srednjoškolskom domu Banjaluka, kao i ostali studenti koji će pristići u Banjaluku, jer su im od juče počeli ispitni rokovi na fakultetima.

Direktor Studentskog centra Dragoslav Topić očekuje da će se, sa otvaranjem i ovog paviljona, uskoro svi studenti koji žive u banjalučkom studenjaku vratiti u svoje studentske sobe, gotovo tri mjeseca nakon što su ih napustili zbog opasnosti od širenja virusa korona, te pretvaranja doma u prvi karantin u Srpskoj.

Do sada se u dom vratilo oko 70 odsto njegovih redovnih stanara, koji su se smjestili u drugi, treći i četvrti paviljon Studentskog centra, uz negativan test na koronu.

– Za sada su na novi virus korona bili negativni svi koji su testirani radi povratka u dom i našli se na spisku koji smo dobili da mogu da usele u dom. Mislim da će se naša odluka da se besplatno testiraju svi studenti prije useljavanja u dom pokazati kao dobra, jer evo već vidimo da imamo situaciju u Beogradu da su u studenjak uselili studenti koji su pozitivni, ali nisu imali simptome, te sada imaju velike probleme da izoluju mnogo studenata – ocjenjuje Topić.

Oko 20 osoba koje su boravile u obaveznom 14-dnevnom karantinu u SC „Nikola Tesla“ preseljeno je juče na lokaciju stare pulmologije UKC RS, a dezinfekcija i čišćenje prvog paviljona, kao prvi korak u pripremi za povratak studenata u dom, počela je odmah nakon toga. Očekuje se da i menza u ovom centru bude otvorena već od sutra, a za studente će biti otvorene i dvije velike čitaonice u ovom paviljonu.