Nakon sedmosatnog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i drugi” neizvjesno je da li će akterima takozvane afere “Respiratori” biti određen jednomjesečni pritvor. Dok se čeka odluka Suda BiH, pročitajte detalje s ročišta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić morat će pričekati odluku Suda BiH koja mora biti donesena u zakonskom roku od 24 sata.

Dok su advokati odbrane trojice osumnjičenih negirali da postoje bilo kakvi dokazi i elementi krivičnih djela iz predmeta Tužilaštva BiH, tužitelji su, s druge strane, isticali da je pritvor jedina zaštita opsežne istrage koju provode u ovom predmetu, prenosi Klix.

Prije nego što su tužitelji večeras obrazložili zašto su predložili mjeru jednomjesečnog pritvora, advokati koji zastupaju Novalića, Solaka i Hodžića požalili su se sutkinji da nisu zaprimili dva dokaza koje Tužilaštvo BiH još ne želi objelodaniti. Ovi dokazi dostavljeni su samo Sudu BiH, a tužitelji su istakli da će ih dostaviti i odbrani kada se steknu uslovi za to.

Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike. Iz Tužilaštva BiH kazali su da javnost opravdano očekuje hitnu istragu, postupanje i kvalitetno vođenje istrage.

Tužitelji Mirza Hukeljić rekao je da je Tužilaštvo BiH provelo obimnu istragu u proteklih 25 dana. Stoga je i obimna dokumentacija dostavljena Sudu BiH.

– Osumnjičeni su, koristeći vanrednu situaciju zbog pandemije, pripremali plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora. Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom “Srebrena malina” – kazao je Hukeljić.

Iz Tužilaštva su kazali da je Hodžić prikrio da njegova firma nema uslova za prometovanje medicinskim sredstvima i opremom.

Tužitelj Džermin Pašić naglasio je da Tužilaštvo mora provesti istražne radnje zbog kojih je potrebno donijeti mjere pritvora za osumnjičene. U nekoliko navrata tužitelji su istakli da su ometani u istrazi te da su pod velikim političkim pritiscima u ovom predmetu.

– Hodžić se javio na lični e-mail premijera Novalića 29. marta u kojem govori o dva respiratora. Njegova ponuda je proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo, ali ta ponuda odnosi se samo na jedan respirator. Stručne analize o tom respiratoru vršile su se u Uredu premijera FBiH. Premijer je razgovarao sa nekim dekanom koji mu je rekao da jedan od respiratora nije adekvatan te ponuda Fikreta Hodžića nije u potpunosti otišla do organa vlasti. Sve druge ponude proslijeđene su elektronskom poštom Zavodu za javno zdravstvo. Hodžić i Novalić su dva dana prije zaključenja ugovora vodili telefonsku komunikaciju. Najmanje je bilo bitno koji će respiratori biti nabavljeni, već samo da ih nabavi Fikret Hodžić – rekao je Pašić.

Prema istrazi Tužilaštva BiH, potom je Hodžić u novom e-mailu premijeru Novaliću dao analizu respiratora. Rekao mu je da služe za manje bolnice, da su slabiji, ali da će poslužiti za tretman pacijenata. Novalić je u svom iskazu potvrdio da je razgovarao s Hodžićem.

Ponuda Fikreta Hodžića navodno je uručena direktno na ruke Fahrudinu Solaku.

Tužitelji su kazali da je Novalić znao i prije zaključenja ugovora koje će respiratore nabaviti te da su Novalić i Solak sinhronizovano djelovali.

Početkom aprila premijer Novalić je, prema istrazi Tužilaštva BiH, pisao firmi u Kini, raspitujući se za respiratore.

– Solak i Hodžić u svojim odbranama kažu da je tehničkom greškom ponuda Hodžića došla do premijera te da je tehničkom greškom Novalić pisao Kini – kazao je tužitelj Pašić.

Pojavljuje se još jedna “tehnička greška” koja se odnosi na zamjenu ugovora i ponude, odnosno izmjenu tipa respiratora u ponudi. Tužilaštvo BiH kazalo je da se ove zamjene nisu radile bez znanja Novalića.