Vladika Joanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Prvo ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika SPC, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti, odgođeno je za 16. jul.

Ročište u nikšićkom Osnovnom sudu je odgođeno jer nije bilo uslova za njegovo održavanje pošto u sudnici nije bio prisutan otac Boban Jokić, koji se u postupku vodi kao drugookrivljeni. On je na liječenju u Igalu, javlja reporter TVCG.

Jedan od advokata odbrane Sava Kostić rekao je juče agenciji Mina da je u postupku, pred sudijom Igorom Đuričkovićem, neophodno da budu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje pretresa.

View image on TwitterView image on Twitter
Vladika Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada".