20210121_185521.jpg

Teška noć u migrantskom kampu u Blažuju, i do sada najveći sukob migranata i policije!

Dva policajca i jedan službenik imigracionog centra povrijeđeni su u sinoćnjem sukobu s migrantima, što je uzrok i veće materijalne štete na automobilima i opremi kantonalne Uprave policije i Međunarodne organizacije za migracije. Sukob šiita i sunita, tako, jutro poslije, veliki nered u migrantskom centru u Blažuju vide svjedoci.

Do incidenta je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije pokušali da u drugi kamp premjeste jednog migranta, koji je narušavao red i koji je vođa jedne od grupa u kampu.

- Jedan Iranac je rekao neke loše stvari o poslaniku Muhamedu, to su bili neki ljudi iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša koji inače prate sunitsko učenje islama. Tako je nastao problem. Razbijena su stakla, nastala je tuča sa policijom. To se dogodilo oko 22 časa - rekao je Hasan Šorder, migrant.

Zvanično, policija je na teren izašla već u 20 časova. U sukobu koji je izbio, napadnuti su policijski službenici Međunarodne organizacije za migracije.

Troje službenika je lakše povrijeđeno, oštećeno je 20 automobila kantonalne Uprave policije i nekoliko automobila IOM-a, prostorije migrantskog centra i kancelarijska oprema.

Prema procjenama, oko dvije hiljade migranata učestvovalo je u incidentu, a sedam ih je privedeno.

- S ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su upotrijebili sredstva sile propisana zakonom o policijskim službenicima. O svemu je obaviješten dežurni tužilac - naveo je Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Odgovornima bi na teret moglo da bude stavljeno nasilničko ponašanje, laka tjelesna ozljeda, napad i sprečavanje službene osove u vršenju službene radnje, krađa i oštećenje tuđe stvari. Incident je komentarisao i resorni ministar na bh nivou.

- Za sada imam informaciju da je lice koje je proizvelo kompletan nered pod nadzorom u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Izrečena mu je mjera protjerivanja iz BiH i nad njim se provodi postupak, a nadležno tužilaštvo i MUP Kantona Sarajevo nastavljaju sa istražnim radnjama - pojasnio je Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH.

Cikotić je indicent komentarisao nakon sjednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

Nakon sjednice, zamjenica predsjedavajućeg komisije, SNSD-ova Dušanka Majkić poručila je – migranti se trebaju vratiti iz BiH, a Evropska unija treba da prestane da pred BiH postavlja veće kriterijume po ovom pitanju od kriterijuma koje postavlja državama članicama.

Iako je jedan od zaključaka sastanka potreba poboljšanja komunikacije između nadležnih organa u BiH kaže, to ne podrazumijeva njihovo smještanje na teritoriju Srpske.

- Nije rješenje problem proširiti na cijelu BiH, rješenje je migrante slati kući. Još uvijek ne postoji jasan stav svih političkih aktera u ovoj zemlji da migrante treba vraćati. Tačno se zna gdje je "kvaka 22", odnosno ko je taj koji nije zainteresovan da se oni vrate, nego da oni ostanu ovdje - upozorila je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

Inače, u prihvatnom centru Blažuj koji je lokacija posljednjeg incidenta, smješteno je više od tri i po hiljade migranata, daleko iznad kapaciteta objekta koji se smatra najvećim migrantskim kampom u BiH.

Prema procjenama medija, sukob od sinoć najveći je sukob migranata i policije od početka krize u BiH.