Blagoje Šupić, direktor direkcije za finasijske poslove u Elektroprivedi Republike Srpske, rekao je za ATV jutro da je prosječna plata u ovom preduzeću za period januar – avgust 2023. 1.617 KM

Sva preduzeća u okviru sistema ERS-a imaju jedinstveni kolektivni ugovor, međutim, plate su različite i po nekoliko stotina maraka, kaže on. Najveća plata je u HE Bočac i iznosi 1.785 KM a najniža u Elektrodistribuciji Pale – 1.355 KM.

„Kada poredimo ovaj prosjek na nivou holdinga, prosječne plate su 28 odsto veće od prosjeka na nivou Republike Srpske. U skladu sa polugodišnjim konsolidovanim obračunom, koji smo napravili, rashodi po osnovu bruto plata i ostalih ličnih primanja za pola godine su 169 miliona KM ili 39,6 odsto u odnosu na ukupne troškove sistema. Na mjesečnom novu to je oko 28 miliona maraka“, izjavio je Šupić za ATV.

Rekao je da Kolektvni ugovor ERS-a jedini u Republici Srpskoj ima tu povoljnost za radnika da je osnovna plata uvećena za 30 odsto, atko da je osnovna plata u Srpskoj 700 KM, a ona za Elektroprivredu iznosi 910 KM.