Krompir - Foto: RTRS
Tromjesečna suša uništila je krompir u Nevesinjskom polju.

Najveći broj proizvođača nema mogućnost navodnjavanja parcela, pa krompir neće ni vaditi.

Iako su dobili podsticaj Opštine i sredstva IFAD putem Vladinog programa, poljoprivrednici, koji su u proizvodnju uložili svoj novac, kažu da uložena sredstva neće moći da pokriju.

- Nemam šta da kažem. Sve se vidi. Katastrofa da na pet duluma petočlana familija bude željna krompira - kaže Milivoje Knežević, selo Bijenja kod Nevesinja.

Ovako, s gorčinom u grlu, priča Milivoje, demobilisani borac, koji je očekivao da će sa pet dunuma imati krompira za prodaju i da će na taj način popuniti porodični budžet.

Ista slika je i na drugim parcelama u gornjem dijelu Nevesinjskog polja. Na tri hektara krompir Milana Radovića zaustavljen je u početnoj fazi razvoja, a rod – tek da se zna koja je biljka u pitanju.

- Vjerujte mi da posljednjih dana razmišljam da li imam razlog, da li imam koristi da vadim krompir ili da zaorem - pita se Milan.

- Ovo je katastrofa. Ne znam gdje ću izbiti troškove. Željan ću biti krompira a kamo li za tržište nešto da dam - navodi proizvođač Milan Knežević.

Jedini spas je izgradnja sistema za navodnjavanje. To bi bio uslov za povećanje parcela pod krompirom.

Prednost da navodnjavaju, dobili su mještani sela uz trasu novog vodovoda za potrebe HE Dabar i Nevesinja. Perica Kuljić iz Biograda, krompirom je zasadio dva hektara. U prelaznoj je fazi zrijevanja, ali je rod ispod očekivanog.

- Ja očekujem 3,5 do 4 tone po dulumu, što će za ovu godinu u Nevesinju biti ekstra rod - ističe Perica.

Kuljić kaže da nevesinjski krompir nije problem prodati. Ima tradiciju, a uskoro bi trebalo da dobije i sertifikat zaštićenog geografskog područja.

- Opština se uključila, dobili smo pakete sjemenskog materijala, pomogao i IFAD, to nam je velika pomoć - dodaje Perica.

- Jedan od programa je nabavka sjemenskog materijala, proizvođači imaju subvenciju od trideset odsto - pojsnio je Milutin Samardžić, načelnik odjeljenja za privredu u Nevesinju.

Sušu, koja je zahvatila Nevesinje i sjeverni dio Hercegovine ne pamte ni najstariji stanovnici, pa mnogi poljoprivrednici planiraju da, s manje rizika, naredne godine proizvode druge poljoprivredne kulture.