U okviru jubilarnih 20. Ćorovićevih susreta pisaca “Srpska proza danas”, sinoć je u Bileći upriličena svečana akademija.

Tradicionalna nagrada “Svetozar Ćorović” ove godine dodijeljena je Ranku Risojeviću za knjigu: “Beskućnik” i Dragiši Kaleziću za knjigu “Pripovjetke”. Žiri, kojim je presjedavao Jovan Delić sa članovima Markom Nedićem i Rankom Popovićem, razmotrio je više od četrdeset proznih djela objavljenih u periodu između dva “Ćorovićeva susreta”.

U okviru programa obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa, Muzej Hercegovine Trebinje, u saradnji sa „Ćorovićevim susretima pisaca i istoričara 2018“ i SPKD „Prosvjeta“ iz Bileće, organizovao je predavanje istoričara umjetnosti Nikole Kusovca: „Slikar Stevan Todorović (1832 – 1925)“. Prema njegovim riječima Todorović ima porijeklo iz Trebinja, jer je njegov otac Jovan Trebinjac.

“Steva Todorović pripadao je redu srpskih umetnika koji su u drugoj polovini 19. vijeka podizali Beograd stvarajući od njega modernu evropsku prestonicu. Kao član Srpske kraljevske akademije, Petrogradske akademije slikarstva i Akademije u Kataniji ostavio je neizbrisiv trag ne na samo srpsko slikarstvo devetnaestog vijeka, već i mnoge druge nauke i naučne discipline: muziku, književnost, estetiku, pedagogiju”, rekao je Kusovac.

Danas je predstavljen i 59. broja časopisa „Nova Zora“, te Zbornik radova sa okruglog stola o Branku Brđaninu Bajoviću.

Ćorovićevi susreti pisaca biće završeni večeras, kada će u bilećkom Domu kulture biti održano književno veče “Srpska proza danas”.


Izvor: Radio Trebinje