Kosovo Zvečan protest građana

Protesti Srba ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok za danas su završeni.

Kako su najavili, sutra ujutru će se ponovo okupiti u velikom broju kako bi istrajali u zahtjevu da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku specijalne jedinice ROSU i da četiri nelegalno izabrana gradonačelnika odustanu od ulaska u opštinske zgrade.

Tokom naredne noći manja grupa Srba ostaće ispred opštinskih objekata, od kojih su odvojeni bodljikavom žicom koju je razvukao KFOR, pošto je donijeta odluka da protesti neprekidno traju sve do ispunjenja zahtjeva.

Na ulici na udaljenosti od nekih tridesetak metara od opštinske zgrade postavljeni su suncobrani kako bi učesnici protesta mogli da se sklone od kiše koja je cijeli dan padala. Nastavak protesta najavljen je za sutra ujutru od osam časova.

Iz Srpske liste je rečeno da će sutrašnji protesti biti masovniji u svim opštinama i da Srbi neće prihvatiti da u zgradama opština borave pripadnici ROSU jedinice, koju vani “obezbjeđuju” pripadnici KFOR.

Iz KFOR je danas upućen apel svim stranama da se uzdrže od bilo kakvih incidenata i sukoba i da se rješenje situacije mora tražiti i diplomatskim pregovorima i dijalogu.

Kosovo Zvečan protest građana

Dok traju protesti, u Osnovnom sudu u Prištini određen je jednomjesečni pritvor uhapšenom Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, pod sumnjom da su počinili više krivičnih djela.

Nelegalno izabrani gradonačelnik kosovske opštine Sjeverna Kosovska Mitrovica Erdan Atić, inače član radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje”, saopštio je da je danas zajedno sa odbornicima, bez Srba, donio odluku o pokretanju inicijative za učlanjenje Sjeverne Mitrovice u Zajednicu opština, instituciju koju čine sve kosovske opštine.