Tjentište -
Na Tjentišu će sutra biti obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci koja je uvrštena u istorijske događaje od republičkog značaja.

Prema programu obilježavanja, u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće kod Spomen-kosturnice, u 11.10 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 12.00 časova zajednički ručak.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Ovaj vladin odbor organizuje sutrašnje obilježavanje na kojem se očekuje prisustvo i srpskih predstavnika u institucijama BiH, opštine Foča i susjednih opština, ambasade Rusije u BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske i SUBNOR-a Srbije, te SOBNOR-a Crne Gore.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite su naveli da će se ovaj skup održati uz poštovanje epidemioloških mjera i ograničen broj učesnika.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija "Švarc" ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodno-oslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem je poginulo 7.543 boraca.