Sutra se u Zagrebu sastaju rukovodstva Elektroprivrede Republike Srpske i Hrvatske elektroprivrede, saznajemo od našeg izvora.plat-sastanak.jpg

Jedna od tema razgovora biće i sanacija HE Dubrovnik. Za godinu dana, koliko je prošlo od požara u ovoj hidroelektrani nije se ništa pomjerilo s mjesta. Osim finansijskih problema koji su se gomilali. Najava o početku i završetku sanacije je bilo, ali su, do sada, sve bile samo- najave.

Od sutrašnjeg sastanka se,kaže naš izvor,  očekuje konretizacija dosadašnjih priča i precizni rokovi. Da li HEP ima jasne planove i namjeru da se u skorijem roku riješi ovaj problem znaće se nakon sutrašnjeg sastanka.

Podsjetimo, HE "Dubrovnik" van mreže je od 10. januara 2019.godine. Tokom istražnih radnji u vezi sa požarom, uhapšeno je više lica koja po službenoj dužnosti snose odgovornost za nesreću. Ova nesreća inače, od početka, nekako je bila mistična. Od uzroka požara do istrage. U javnost su se iznosili šturi podaci.

Nadležni sa hrvatske strane isticali su da primarna oprema hidroelektrane nije oštećena u požaru. Rekli su da su izgorjeli kablovi pomoćnog napajanja i da je oštećen plafonski dio mašinske zgrade.Dakle, ništa što se do sada nije moglo u potpunosti sanirati.

Havarija u HE „Dubrovnik“ dovela je do ogromnih finansijskih gubitaka na obje strane. Gubici su desetine miliona maraka.