Miroslav Lajčak  (Foto:Tanjug / AP) -
Predstavnici Srpske liste prenijeli su danas specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da dijalog nema alternativu i da se sva otvorena pitanja na kraju moraju rješavati na taj način.

Predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić su tokom susreta sa Lajčakom izrazili nezadovoljstvo sprovođenjem sporazuma postignutih u Briselu, prije svega, u vezi sa energetikom i pravosuđem, kao i zbog odgađanja formiranja zajednice srpskih opština.

- Nesprovođenje sporazuma iz Brisela najviše šteti narodu na Kosovu i Metohiji, i ta se situacija mora što pre promeniti ukoliko težimo ka međusobnom poverenju i pomirenju - istakli su predstavnici Srpske liste.

Zvaničnici Srpske liste prenijeli su Lajčaku posebno nezadovoljstvo kada je riječ o presudi predsjedniku opštine Zvečan i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću kojom je neosnovano osuđen na dvije godine zatvora.

Oni su istakli da je ovom presudom prekršen sporazum o pravosuđu, ali i osnovni postulat demokratije i vladavine prava "sloboda govora kao temelj vrijednosti EU".