Natalija Trivić - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da kod nekih roditelja sigurno postoji strah da šalju djecu u školu zbog rizika od zaraze virusom korona, te poručila da su sve institucije uključene u zaštitu zdravlja učenika i nastavnika.

Trivićeva je naglasila da je Ministarstvo spremno da traži najbolje rješenje i ukoliko bude bojkota nastave.

Ona je napomenula da kod pojedinih roditelja postoji strepnja da dijete šalju u školu, iako rizik od zaraze postoji i na drugim javnim mjestima gdje djeca svakodnevno borave, na igralištima, u parkovima i slično.

- Nije sporno da djeca pohađaju nastavu na daljinu, ali smatram da za tim neće biti potrebe. Za djecu sa hroničnim bolestima, kao i za one na bolničkom liječenju biće obezbijeđena nastava na daljinu - rekla je Trivićeva za Glas Srpske.

Ona je podsjetila da je na jučerašnjoj sjednici Vlada donijela odluku da đaci 1. septembra sjedu u školske klupe, ali da su roditelji ili staratelji dužni da svaki dan djeci, pred polazak u školu, izmjere tjelesnu temperaturu, te da na osnovu toga odluče da li će ih slati u školu.

- Zaposleni u školama će morati, pred ulazak svake grupe đaka u školu, da dezinfikuju kompletne prostorije. U slučaju da se razviju simptomi korona virusa kod nekog od učenika, u toku održavanja nastave, o tome će se odmah obavijestiti roditelji, a učenik će biti smješten u izolovanu prostoriju gdje će sačekati roditelje - objasnila je Trivićeva.

Ona je dodala da će školski čas trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta.

Osim toga, navela je ona, djeca će biti podijeljena u grupe od po 15 đaka, a između dvije smjene biće minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinfikovanja školskih klupa i prostorija.

- Odmori će trajati pet minuta između svakog časa. Da se ne bi grupisali u prodavnicama, preporuka je da đaci užinu nose od kuće. Skraćeni časovi i nastava u više grupa neće biti dodatno opterećenje za prosvjetne radnike, jer će oni i dalje imati 40-očasovnu radnu sedmicu - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete ima organizovan plan za izvođenje nastave na daljinu u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija.

- Pratićemo situaciju i na osnovu toga donositi odluke. Strah od virusa korona je neizbježan, ali sve institucije Republike Srpske uključene su u zaštitu zdravlja đaka i nastavnika, zbog čega poručujemo roditeljima da šalju djecu u školu i da zajedničkim snagama i odgovornošću smanjimo rizik od zaraze - rekla je Trivićeva.