Natalija Trivić u Trebinju - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Trebinju da su sve škole na području istočne Hercegovine spremne za novu školsku godinu.

Ona je navela da su predstavnici Republičke uprave civilne zaštite već posjetili škole na području Trebinja i dezinfikovali sve prostore kako bi bili čisti za školarce.

Trivićeva je istakla da je u sistemu obrazovanja Srpske oko 130.000 učenika i oko 17.000 zaposlenih, zbog čega je entitet i propisao epidemiološke preporuke i mjere.

- Đaci će zajedno sa nastavnicima boraviti u školama dnevno oko dva časa, tako je napravljen raspored organizacije nastave, a slobodno vrijeme kao i do sada provodiće u lokalnoj zajednici. Ukoliko budemo svi kao pojedinci odgovorni i poštovali preporučene mjere, koje se ni po čemu ne razlikuju od onih koje su i do sada propisivane, svi zajednički ćemo uticati da budu minimalni uslovi za pojavljivanje virusa korona u školama - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da su svi upoznati o mjerama i preporukama i da se svi organizacijski i tehnički pripremaju u skladu sa tim.

- Važno je naglasiti da će se svi kapaciteti škola i lokalne zajednice u konstantnoj saradnji, ali i u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i kulture zapravo organizovati na način da pratimo cijelu situaciju i da vidimo da li se sve mjere koje su preporučene poštuju sa početkom nastave - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da resorno ministarstvo vodi računa da se investira u škole, a ovu godinu, shodno epidemiološkoj situaciji, usmjerilo je u saniranje svih sanitarnih čvorova u svim školama Republike Srpske.

- Svi učenici moraju imati jednake uslove, iz tog razloga investirano u sanitarne čvorove i kupatila svih škola u Republici Srpskoj što će biti spremno sa 1. septembrom - rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da, kada je riječ o početku školske godine, svi trebaju uzeti maksimalno učešće, te da je grad Trebinje i u prethodnom periodu sa direktorima škola preduzimao mjere.

- Programe koje smo u prethodnom periodu sprovodili opet nastavljamo da sprovodimo i za narednu školsku godinu. Sa prevoznicima u Trebinju smo dogovorili da se prevoz uskladi sa školskim časom, da đaci ne bi čekali duži period bez prevoza da bi se vratili kući - rekao je Ćurić.

Direktor Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Darko Jegdić ponovio je da su sve škole u istočnoj Hercegovini spremne za početak školske godine, te da će se postupati u skladu da preporukama Instituta za javno zdravstvo, resornog Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda.

On je istakao da su kroz saradnju sa gradom i resornim Ministarstvom uspješno realizovali projekat ograđivanja školskog dvorišta, te da su aplicirali za projekte rekonstrukcije igrališta pored fiskulturne sale i grijanja u fiskulturnoj sali koji će biti realizovani u narednom periodu.

- Odobrena su sredstva za projekat učionice na otvorenom - ljetnje učionice, i mislim da će to koristiti svim učenicima naše škole - rekao je Jegdić.