10E01739-4F7C-42DF-997F-DE48AEB97BA1.jpeg
Jeste da je Vlada Srpske donijela uredbu o ograničenju i marži i cijena osnovnih namirnica, ali stiče se utisak da je pojedincima, samo nebo granica. Za običnu kiflu sada građani moraju izdvojiti i do 0,70 KM. Kažu da im je situacija sa visokim cijenama postala suluda.

"Mislim da su sve cijene porasle, bez ikakvog opravdanja, bez ikakvog poboljšanja kvaliteta i bez ikakvog objašnjenja nama kao kupcima, mislim da to nije u redu i da svi to nekako prećutno prihvataju", "Nikad gore", "Nerealno je svuda, evo i na pijaci, sir bio 3 KM, sad je 10-12 KM. Cijene su jako visoko otišle", kažu građani.

Da li je u pitanju revolt pekara, JER im je cijena osnovnog hljeba sada ograničena na maksimalno 1.90, pa dižu cijene ostalih proizvoda, pitaju se iz udruženja za zaštitu potrošača. Mjesecima je opravdanje bilo povećanje minimalca, danas se cijene dižu i bez naročitog opravdanja.

"Svjedoci smo da ćete sada jedan đevrek platiti 1.80, da ćete pletencu platiti marku, da li je zaista opravdano da iz jednog kilograma brašna koji je u maloprodaji 1.40 koliko se tih proizvoda uopšte napravi? Zaista mislimo da nema nijednog opravdanja", kaže Murisa Marić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor.

Zakon o zaštiti potrošača na nivou Republike Srpske daje veća prava potrošačima nego u BiH, kažu iz banjalučkog udruženja "Reakcija". Naravno, uvijek se, kažu, može doraditi.

"Naš zakon na nivou Republike Srpske daje veći stepen prava, što naši potrošači nažalost rijetko i koriste. Trebalo bi da se borimo i da budemo istrajni prilikom ostvarivanja naših potrošačkih prava", kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Banjaluka.

Mjesecima se najavljuje i novih 60 proizvoda čija će cijena biti ograničena. Možda bi to trebalo da zaustavi divljanje cijena, ako za to već ne bude prekasno.