Poslije mraza i snijega, koji su ovog proljeća nanijeli ogromnu štetu u voćnjacima i mnogim usjevima, poljoprivredne kulture sada su na udaru raznih biljnih bolesti i štetočina.


Ratari zbog toga strahuju da će ove godine doživjeti krah proizvodnje, jer, kako kažu, voća i povrća u pojedinim dijelovima RS teško da će biti i za lične potrebe.
Kako bi spasili kulture koje su preostale, stručnjaci im savjetuju da što prije krenu sa hemijskom zaštitom bilja, jer trenutne vremenske prilike idealne su za pojavu plamenjače i drugih biljnih bolesti.
U Poljoprivrednom institutu RS upozoravaju da su trenutno među voćem najosjetljivija jabuka, kruška, breskva, šljiva i kajsija, dok je od povrća na meti krompir, paradajz, paprika, patlidžan, krastavac i luk.
- Odgovarajući tretmani neophodni su i onim biljkama koje su zbog mraza i snijega pretrpjele štetu. Bez obzira na to što su pod znakom pitanja njihovi prinosi, tretmane treba nastaviti i tako ih zaštititi od bolesti i štetočina koje bi mogle uticati na njihovu rodnost u narednoj godini - rekao je direktor Instituta Vojislav Trkulja.
Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović ističe da će ova godina biti ubjedljivo najteža do sada.
- Ove godine malo ko će imati krušaka i šljiva, jer su mraz i snijeg pričinili ogromnu štetu. Uprkos tome, moraćemo ih podvrgnuti tretmanima, kao da će bog zna kako roditi, a sve kako ne bismo imali problema dogodine - rekao je Dojčinović.
Najveći problem, kaže on, je to što trenutno mnogi voćari nemaju novca za nabavku hemijskih sredstava, zbog čega će mnogi morati izostaviti tretmane.
Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kazao je da je luk već napala plamenjača. Dodao je da razne bolesti i štetočine nisu zaobišle ni ostalo povrće, zbog čega je hemijsko tretiranje biljaka širom Srpske uveliko počelo.
Plamenjača
Plamenjača je najčešća bolest biljaka, koja se javlja u obliku gljivica. Napada uglavnom list paradajza i krompira, a pogađa i vinovu lozu, luk, salatu, spanać i kupus.
Monilioza
Monilioza je bolest koštičavog voća, odnosno sindrom sušenja cvjetova, grančica, grana i truleži plodova. Ona se javlja na šljivi, višnji, kajsiji i breskvi.
Čađava pjegavost lista i krastavost
Infekcije lista nastaju čim se mlado lišće pojavi iz pupoljka. Svijetlosmeđe i maslinastomrke pjege se pojavljuju na listu i na lisnim drškama.
Glas Srpske/Danijela Stokanić