Patrijarh srpski Porfirije boraviće u posjeti Mostaru danas i sutra povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice koja je još uvijek neobnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine, te pozivamo vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha u 19 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu, rekao je za RTRS je starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.
 
Mostar - Foto: RTRS
 

- Pozivamo sve pravoslavne iz Mostara, doline Neretve, i cijele Hercegovine da dočekaju patrijarha Porfirija ispred Saborne crkve Svete Trojice večeras u 19 časova gdje će biti služena kratka služba - doksologija njemu u čast i gdje će se on obratiti vjernicima. Pozivamo vjernike da prisustvuju i božanstvenoj liturgiji u nedjelju u 9 časova u Sabornom hramu - kazao je Kojić i dodao da sa partijarhom dolazi i 15 sveštenika.

Starješina Saborne crkve u Mostaru izjavio je da je dolazak patrijarha Porfirija u Mostar od velikog značaja za pravoslavne u Mostaru i dolini Neretve.

- Dolazak njegove svetost velika je radost za sve pravoslavne u Mostaru, u dolini Neretve, u Hercegovini i imaće veliki značaj za duhovnu obnovu naroda na ovom području. Mi se osim obnove Sabornog hrama bavimo i obnovom duhovnog života na ovom prostoru - kazao je jerej Kojić.

Podsjetio je da je prije 90 godina u Sabornoj crkvi u Mostaru služena patrijaršijska liturgija.

On je izrazio nadu da će posjeta patrijarha Porfirija biti prekretnica za završetak obnove Saborne crkve.

- U nedjelju priređujemo i donatorski ručak za obnovu Saborne crkve zajedno sa Gradom Mostarom. Pozvani su visoki zvaničnici iz Republike Srpske, prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je uvijek bio uz naš narod sa ovog područja - naglasio je Kojić.

On je izrazio nadu da će posjeta patrijarha Porfirija biti podstrek da se Saborni hram konačno obnovi.

Saborna crkva svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva svete Trojice je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Republika Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.