Učenici - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras da je sve spremno za početak nove školske godine i da učenici osnovnih i srednjih škola u četvrtak, 1. septembra počinju sa nastavom.

- Sve je spremno i što se tiče i objekata i nastavnog kadra, a posebno je bitno to što u preporukama Instituta /za javno zdravstvo/ nema nikakvih organičenja po pitanju redovnog odvijanja nastave - rekla je Trivićeva za ATV.

Ona je najavila da će u ovoj školskoj godini biti nekoliko novina, kao što je inoviran nastavni plan i program u osnovnim školama, dok se radilo i na inoviranju djela programa u srednjim školama.

Trivićeva je navela da su urađene promjene u udžbeničkoj politici, tako da će biti četiri udžbenika manje za učenike nižih razreda, a urađena je i digitalizacija sa 19 na 24 udžbenika.

Ona je je istakla da će se novine osjetiti i u učionici, s obzirom da se tokom ovog ljeta radilo i na obukama prosvjetnih radnika u smislu interaktivnosti, da bi i učenici bili aktivni učesnici u nastavi.

Govoreći o investicijama u školstvo, Trivićeva je navela da je u ovoj godini izdvojeno dva miliona KM za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata sa akcentom na područne škole u ruralnim područjima.

Ona je dodala da je Vlada Srpske izvdojila 1,5 miliona KM za izgradnju osnovne škole u Istočnoj Ilidži, a prezentovano je i idejno rješenje za izgradnju škole u banjalučkom naselju Paprikovac.

Trivićeva je podsjetila da je ove godine iznos za besplatne udžbenike povećan sa 4,4 na 6,2 miliona KM, kao i da to pravo imaju učenici od prvog do četvrtog razreda, djeca iz višečlanih porodica i pobjednici na republičkim takmičenjima, podsjetivši da Ministarstvo porodice, omladine i sporta takođe izdvaja određena sredstva za besplatne udžbenike.

Ona je navela i da je u predhodne tri godine izdvojeno 36 miliona KM za školske objekte, uvođenje digitalizacije, kao i da će avgustovska plata prosvjetarima biti veća za 100 KM.

- To je šesto povećanje plata prosvjetnim radnicima za tri godine - istakla je Trivićeva.

Ona je rekla da će Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, za kojeg je Ustavni sud Srpske odlučio da ne vređa ničiji nacionalni isnteres, početi sa primjenom početkom nove školske godine i da prvi put Srpska dobija državne baletske škole.

- Baletske škole su u okvirima umjetničkih škola, a umjetničke škole će prerastati samo preregistracijom sadašnjih muzičkih škola - dodala je Trivićeva.