Sve više djece u vrtićima u Republici Srpskoj
BANJALUKA - Sve više mališana pohađa vrtiće u Srpskoj, pa je tako u 2022/2023. godini upisano njih 15.729, što je za oko 830 više u odnosu na godinu ranije.

Podaci su ovo Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da su ove brojke u porastu iz godine u godinu.

"Broj djece u predškolskim ustanovama u Srpskoj je 2020/2021. iznosio 11.247, dok je 2021/2022.  godine porastao na 14.901", navodi se u podacima Zavoda.

Osim toga, u porastu je i broj predškolskih ustanova, pa ih je tako u 2022/2023. bilo 121, dok je godinu ranije bilo njih 117.

U istom periodu je rastao i broj zaposlenih u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

"Tako je 2021/2022. godine bilo zaposleno 2.306 osoba, od kojih su 2.136 žene, dok su 2022/2022. u predškolskim ustanovama radile 2.470 osobe, od kojih 2.344 žene", stoji u podacima Zavoda.

Aleksandar Milić, banjalučki psiholog, za "Nezavisne novine" ističe da je pozitivno što je sve više djece uključeno u predškolsko obrazovanje, ali i to što se proširuju i kapaciteti u kojima će boraviti.

"Iako nemamo dovoljno kapaciteta u javnim vrtićima, te bi trebalo da ih proširujemo, moram reći da su se privatni vrtići pokazali funkcionalnim i efikasnim. Izuzetno je bitno uključivanje djeteta u vrtić, jer se, recimo, na radionicama igrom i metodama pomaže djeci u njihovom razvoju, kako emocionalnih odnosa, tako i njihovoj socijalizaciji, zatim se stvaraju dobre navike, razvija kreativnost, a takvi programi su u potpunosti efikasni, gotovo nezamislivo nezamjenjivi", rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, to uveliko doprinosi i razvoju mentalnog zdravlja kod djece.

"Drugim riječima, angažovanje i aktivizacija djece je uvod u zdravo odrastanje pred školu, te lak prelaz iz vrtića u školsku ustanovu. Djeci u školi bi trebalo biti zanimljivo kao što je to slučaj u vrtićima. U predškolskim ustanovama je osoblje dobro pripremljeno za rad sa djecom, oni izvještavaju roditelje šta je dijete uradilo, kojim aktivnostima se bavilo, koliko je napredovalo.  Sam taj model brige i posvećenosti djeci treba prenijeti u školovanje, što nama nedostaje", kazao je Milić.

I sociolog Ivan Šijaković za "Nezavisne novine" ističe da su ovo pozitivni podaci, jer je, kako kaže, bitno da se djeca na vrijeme socijalizuju.

"To je posebno bitno danas kada su roditelji zaposleni i opterećeni poslom, pa nemaju vremena da rade sa decom", rekao je Šijaković.

On dodaje da je ovo dobar pokazatelj da se i lokalne zajednice brinu da imaju dovoljno vrtića.

"Naravno, deca koja mogu da odrastaju uz nezaposlenu mamu, baku i dedu takođe imaju neku prednost, a posebno ako se sa njima radi, da na vreme čitaju, uče i postaju samostalni", zaključuje Šijaković.