Groznica maturske večeri počela je “tresti” učenike završnih razreda srednjih škola.
Za roditelje, naravno ponosne što su njihova djeca zaključila jedan važan životni period, maturska veče predstavlja i udar na porodični budžet, za koji se mjesecima pripremaju, piše Večernji list BiH.


Pri tome, svota novca koju treba izdvojiti relativna je stvar, zavisi od mogućnosti, želja, navika i niza drugih faktora. Iako su mnogi roditelji svjesni prevelike buke koja se diže oko proslave ovog dana, niko od njih ne želi da im dijete bude izuzetak i da odudara od generacije kojoj pripada. Ipak sve veći broj njih nije u prilici svojoj mezimici priuštiti prvu svečanu haljinu u životu, prve salonke, torbicu, nakit ili šminku.
Za proslavu mature roditelji maturanta trebaju izdvojiti najmanje 300 KM, a brojka se zna popeti i na 1000 KM, što je za brojne porodice iznos koji, uz sva odricanja, ne mogu izdvojiti, posebno ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plate u FBiH nešto veći od 800 KM, a najveći broj porodica preživljava sa svega 600 - 700 KM.
Svjesne situacije u kojoj živimo i činjenice da je djevojkama maturska veče jedan od najvažnijih događaja u životu, nekoliko žena iz Mostara prošle godine je osnovalo grupu na društvenoj mreži Fejsbuk pod nazivom "Matura za 5".
Cilj im je bio prikupiti haljine, odijela, cipele, nakit i sve ono što je potrebno kako bi srednjoškolcima, koji nisu u mogućnosti navedene troškove snositi sami, omogućili da zablistaju na maturskoj večeri.

Svoju misiju prošle godine su i ispunili! Pomogli su više od 100 maturanata da ih loša finansijska situacija ne liši svečanog oproštaja od srednje škole i ulaska u svijet odraslih.
- Prošle godine smo se bazirali samo na HN županiju, ali naša akcija se proširila na celu BiH", kazala je za Večernjak Mateja Lovrić, jedna od pokretačica ove akcije.
Večernji.ba