sve-960x640.jpeg

Na području Policijske uprave Trebinje, koja operativno pokriva šest istočnohercegovačkih opština i Trebinje, za proteklih 10 mjeseci evidentirano je 14 maloljetnih prestupnika, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo pet.

Maloljetnička delinkvencija jedan je od akutnijih problema današnjice, o čemu svjedoči i evidencija PU, prema kojoj možemo da zaključimo da je broj maloljetnih prestupnika u porastu.

"U 2022. godini maloljetnici su počinili osam krivičnih djela, u istom periodu 2021. godine počinjeno je sedam krivičnih djela", ističu iz PU Trebinje.

Najčešći prestupi tiču se krivičnih djela iz oblasti imovinskih, krivičnih djela protiv života i tijela i iz oblasti ostalih krivičnih djela.

Jovana Cvijetić, portparolka PU Trebinje, ističe da su maloljetni prestupnici uzrasta između 14 i 18 godina, te da ih je najviše iz Trebinja - devet od 14.

Kako navode, svi prestupnici su muškog pola.

"Kazna i način postupanja prema djeci i maloljetnicima na nivou Republike Srpske definisani su Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku", kazala je Cvijetićeva.

A da PU Trebinje nastoji da učini sve što je u njenom domenu u cilju prevencije maloljetničke delinkvencije i da stvori povjerenje između policijskih službenika i maloljetnika, govore predavanja i radionice koje organizuje.

Jedan takav projekat nedavno je okončan.

"U Trebinju je završen projekat 'Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Republici Srpskoj', čiji je osnovni cilj bio smanjenje stope maloljetničkog kriminala", rekla je Cvijetićeva.

Suzbijanje ovog problema zadatak je cjelokupne društvene zajednice, počev od porodice, vaspitno-obrazovnih institucija, pa do svih ostalih nadležnih institucija čiji je zadatak da se bore sa ovim problemom, ocjenjuju psiholozi i pedagozi.