838FF63B-F319-46F7-B77D-CEB7978A1F9F.jpeg
Ugrijalo je na jugu, pa se po kamenjaru i kršu već uveliko migolje zmije otrovnice.

Prethodnih godina znale bi šetati po grad, a neke su ulazile u kuće i stanove. Tada se u pomoć zove najpoznatiji trebinjski zmijolovac. 

Mišo Pamučina za ATV kaže da se svega nagledao.

"Bilo je situacija raznih, kada ostanete u jami sa 20 zmija, očekujete jednu, uđete i onda njih dvadeset probudite, podignu glavu prema vama i čujete srce kako vam lupa. Ili kada mi se smotala oko ruke, a bio sam kratkih rukava, pošto ta hvataljka je mala nije adekvatna, a zmija je bila 1,90 metara i kako se motala oko hvataljke smotala se oko ruke ovako dovde", priča Pamučina za ATV.

Najteže je ovoga gmizavca tražiti po kući, priča nam Mišo.

"Da li je ispod kreveta, da li je ispod televizora, jastuka ili negdje u ladici, prošla je bila recimo ispod sudopere. Kad je lociram nije mi problem, ali ta potraga koja traje sat-dva još ako znate da je u pitanju poskok", objašnjava on.

Ako vas, ne daj Bože, otrovnica ugrize doktori savjetuju da se mjesto ujeda ne dira i da se odmah pozove hitna pomoć. Najgori ujedi su u predijelu vrata i glave, ali i krajevi prstiju. Seruma ima.

"Jako je bitno da se što prije da serum i što je bitno da se ne radi kao prije što je bilo u narodu da se ne zasijeca rana, da se ne istiskuje otrov i da se podvezuje to se nikako ne radi. Najbitnije je staviti dio tijela u nepokretan položaj i što prije transport do hitne pomoći", kaže doktor Marko Paovica, specijalista Urgentne medicine.

Na svu sreću ne pamti se smrtni ishod od ujeda zmije na jugu. Problemi mogu da budu različiti od propadanja do izumiranja tkiva pa pacijenti najčeššće liječenje nastave na hirurgiji.

15-ak vrsta zmija migolji se Hercegovinom među njima i tri otrovnice, poskok šargan i šarka. Poskok je najotrovniji i najčešći u Hercegovini. Sa zmijama treba oprezno kaže za ATV biolog Mićo Milošević.

"Zmije ujedu čovjeka, dešava se to to je svima poznato, ali u prvom redu zbog neopreznosti čovjeka, jer one nemaju potrebu da napadnu osim kada se brane. Kada čovjek ili grupa dođe u bliski kontakt sa zmijom ona to može prepoznati kao ugrožavanjnje nje same pa odreaguje ubodom", objašnjava Milošević.

Kada ste u proirodi otvorite četvoro očiju, idite raščišćenim stazama, a ako morate  kroz veliku i gustu travu ili kroz šumu uzmite štap i pravite buku, savjet je struke. Dobra i duboka obuća je spas.