prosvjeta stipendije 1.jpg (425 KB)

Na svečanoj dodjeli Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović“ koja je održana danas u Vladičanskom dvoru u Mostaru stipendije i nagrade dobilo je 175 učenika i studneata sa područja Hercegovine.

Na svečanj dodjeli prisutne je pozdravio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije koji je stipendistima poželio da se uklanjaju od zla i čine dobro.

„Puno je toga što ne valja u ovom svijetu, ali nemojte da se koncentrišete na zlo i da rušite zlo, jer ako samo budete rušili zlo zaboravićete da činite dobro. Ljudsko biće je od Boga ustrojeno da bude dobro, da afirmiše dobro i da čini dobro, ali i da se nada dobru i zato to i vama želim. Da čuvate vaša mlada srca i vaše mlade duše i savjesti netaknutim“, poručio je vladika Dimitrije.

Vladika je poželio svima da vjeruju u ljudsko dostojanstvo, čast i poštenje i da žive dobro i mir.

Predsjednik Organizacionog odbora Prosvjetine stipnedije Slavko Andrejević ukazao je stipendistima na važnost učenja i pozvao ih da nikada ne prestaju da uče.

''Dragi stipendisti nastavite da učite. Dajte drugima, bićete i vi nagrađeni. Naučite da radite zajedno i da radite za zajednicu. Širite ljubav i razumijevanje'', istakao je Andrejević.

Predjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društao „Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da se sedmu godinu zaredom dodjeljuje Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović”, te da je ove godine dodijenjen najveći broj stipendija otkako je program obnovljen. ''Jako smo ponosni što je pod krovom mostarske 'Prosvjete' izrastao jedan ovako veliki, sjajan i uspješan program, zahvaljujući našim Mostarcima u svijetu i brojnim prijateljima. Nastojaćemo da sačuvamo i unapređujemo ovaj program koji je naš zalog za budćnost, za opstanak u ovom gradu, koji je oduvijek bio kulturni i obrazovni centar našeg naroda u cijeloj Hercegovini'', poručila je Bjelica Šagovnović.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić pozdravljajući donatore i stipendiste podsjetio je na to da je Vladičanski dvor početkom XX vijeka pravljen sa ciljem da bude uvijek ispunjen jer je srpska zajednica tada bila najveća i najbogatija u Mostaru.

„Danas zatreperi srce kada vidimo opet ispunjen Dvor. Velika je čast da se ovdje dodjeljuju ove stipendije“, rekao je Kojić.

Donator Marko Hinić rekao je da je biti donator velika privilegija. „Posebno smo privilegovani jer možemo da pomognemo ovdje u Mostaru i našoj Hercegovini za koje nas vežu duboke i neraskidive veze“, rekao je Hinić dodavši da je prije mnogo godina i on bio stipendista i da zna koliko stipendija znači i lično kao prepoznavanje uspjeha i finansijski kao novac prijeko potreban za studiranje.

Hinić je rekao da je velika privilegija proći put od stipendiste do donatora, te je svima poželio da i oni taj put prođu.

„Stipendija je neka vrsta nagrade za sve što ste u prošloj godini uradili u školi i van škole. Ono što nije tako očigledno jeste da je stipendija koju ćete danas dobiti i velika obaveza. Obaveza da nastavite kao dobri đaci, vjerni prijatelji, kao sinovi i kćeri, braća i sestre, ali i obaveza za budućnost. Kada postanete uspješni i odrasli ljudi nemojte nikada zaboraviti da će i tada postojati učenici kao što ste vi danas kojima će pomoć trebati i kojima će stipendija značiti. Svaka je stipendija, a naročito ova Prosvjetina nagrada ali i obaveza. Nemojte nikada zaboraviti da ste prihvatili ne samo nagradu, nego i obavezu da i sami pomognete kada budete u mogućnosti kao odrasli ljudi, a moći ćete jer sve od vas zavisi“, rekao je Hinić.

Bivši stipendista Prosvjetine stipendije i najmlađi doktor medicine u Republici Srpskoj Sava Milojević obratio se stipendistima i donatorima zahvalivši im na trudu koji ulažu u mladost Hercegovine. Milojević je stipendistima poručio da ova stipendija ne treba biti samo nagrada za njihov trud, već obećanje i sebi i drugima da će blistati sljedeće godine i dati zavjet da je ova stipendija neraskidiva nit đaka i dobrotvora koju će nositi kao dijamant dodan na ogrlicu hercegovačkih velikana.

Sekretar Organizacionog odbora Prosvjetine stipendije Vesna Tabački osvrnula se na razvoj programa Prosvjetine stipendije od 2016. godine ističući da je do danas dodijeljena 501 stipendija, 27 nagrada kao podršku za nastavak školovanja i 24 nagrade za aktivizam.

Prosvjetinu stipendiju u školskoj i akdemskoj 2022/2023. godini dobilo je 39 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole, 36 srednjoškolaca i 68 studenata. Sedamnaest učenika i studenata iz Mostara dobilo je nagrade za aktivizam, dok je još 15 učenika i studenata iz cijele Hercegovine dobilo nagrade za školovanje.

Svečanoj dodjeli stipendija priustsvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, te veliki broj stipendista i gosti.

Tradicija stipendiranja u „Prosvjeti” stara je tačno koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka. Obnavljanje Prosvjetine stipendije u Mostaru inicirao je 2016. godine gospodin Slavko Andrejević koji je na čelu Organizacionog odbora, a projekat je podržala Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar.

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta bio je podsticanje obrazovanja i uspjeha sadašnjih i budućih generacija u Mostaru i Hercegovini i okupljanje stipendista oko najvažnijih životnih vrijednosti.

prosvjeta stipendije 3.jpg (280 KB)

prosvjeta stipendije 2.jpg (334 KB)