Patrijarh Irinej (Foto:SPC) -
U Hramu Svetog Save na Vračaru sutra će, povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, biti služena Sveta zaupokojena liturgija, saopšteno je iz SPC.

Liturgiju, koja počinje u 9.00 časova, služiće mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sasluživaće više arhijereja i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve, kao i gosti iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Pojaće Prvo beogradsko pjevačko društvo i hor "Branko" iz Niša, a besjediće episkop bački Irinej.

U nastavku će biti služeno opijelo poslije koga će se od blaženopočivšeg patrijarha Irineja besjedama oprostiti starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, navode iz SPC.

Srpski patrijarh će potom biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Sveti arhijerejski Sinod obavijestio je ranije sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadelžni državni organi.

Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i vjernike da umnože lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu.