U Kulturnom centru Trebinje večeras je održana Svetosavska akademija na kojoj je istaknuto da je pravoslavlje trajno pribježište srpskog naroda.
Čestitku povodom školske slave Svetog Save uputio je vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić koji je podsjetio da se ove godine navršava osam vijekova postojanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i da će jubilej biti obilježen kako i dolikuje, jer je osnivanjem ove eparhije učvršćeno pravoslavlje u Hercegovini.
"Pokazaće se da je ta činjenica bila sudbinska i za cijelu istoriju našeg naroda zapadno od Drine", rekao je Ćurić.


On je dodao da je Sveti Sava ojačavši temelje crkvi, ojačao i snagu svog naroda u svojoj djedovini.
"Za tih osam vijekova ništa se nije promijenilo. Pravoslavlje je ostalo naša najsigurnija ruka, naše trajno pribježište, ali i trajna inspiracija kako da sazrijevamo i rastemo kao narod i kako da, dostojni svog imena, budemo među drugim narodima", rekao je Ćurić.
Prema njegovim riječima, to je danas posebno važno jer su Srbi s obje strane Drine i dalje pod istim duhovnim krovom, iako su suočeni sa izazovima svenacionalnog jedinstva.
"Mi znamo da ćemo najbolje odgovoriti na svaku silu i nasilje, ako ih prozremo, osmotrimo i ako im se odupremo kao hrišćani. Dakle, nikad ne oštricom sablje, nikad ne snagom zla, nego svetosavskom ljubavlju prema Bogu i svakoj njegovoj tvorevini",zaključio je Ćurić.


Protojerej stavrofor Nikola Janković rekao je da se Sveti Sava molio Bogu znajući da je to najvažnije, ali je istovremeno razvijao nauku, prosvjetu i ekonomiju, znajući da i to treba činiti, a molitvu ne ostavljati.
"Za našeg svetitelja Crkva je zajednica koja postoji zbog jednog cilja – a to je ostvarenje trajnog jedinstva stvorene i nestvorene prirode, pobjeda vaskrsloga Gospoda Isusa Hrista, ali i pobjeda svih nas u njemu, konačan trijumf života nad smrti", istakao je prota Janković.
Na akademiji su večeras zaslužnim prosvjetnim radnicima uručene Svetosavske nagrade.
Prema odluci Skupštine grada, nagrade su dodijeljene poshumno doktoru tehničkih nauka Jovanu Dutini, posthumno direktoru Gimnazije "Jovan Dučić" Milenku Miliniću, direktoru Centra srednjih škola Risti Šigudu, profesoru matematike i fizike u Tehničkoj školi Milošu Kažoviću i direktoru Osnovne muzičke škole Stojanki Gudelj.
U svečanom programu nastupili su hor "Tribunia", gosti iz Narodnog pozorišta iz Beograda glumci Ljubivoje Tadić i Vesna Stanković, pijanista Nevena Živković, članovi opere Mihailo Otašević i Andrea Elena Basten, te pijanista iz Trebinja Bobo Vučur i djeca gradskih škola.
Svetosavsku akademiju organizovali su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.
Obilježavanje Svetog Save biće nastavljeno sutra služenjem liturgije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg i lomljenjem krsnog kolača.
Izvor: Srna