U pozorišnoj sali Kulturnog centra sutra veče biće održana svačana akademija u okviru Svetosavskih svečanosti, koje Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje tradicionalno organizuju u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja.svetosavska-svečanosti.jpg

Na akademiji uoči Savindana biće uručene Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koje Grad Trebinja dodjeljuje prosvjetnim radnicima za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.

U bogatom kulturnoumjetničkom programu svečane akademije učestvovaće: Ljiljana Blagojević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Elena Basten i Vuk Zekić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, združeni horovi “Tribunija” i „Sveti Vasilije Ostroški” pod upravom Stojanke Gudelj, te hor Srednje muzičke škole Trebinje, pod dirigentskim vođstvom Milisava Sukonjice.

U programu će učestovati i pjevačka grupa “Nagorkinje”, recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih škola, kao i učenici Muzičke škole Trebinje.

Obilježavanje Svetog Save u ponedjeljak, 27. janaura, počinje svetom liturgijom, od 9 časova, u trebinjskom sabornom hramu, a nastavlja se proslavom ovog praznika kao školske slave, u programu od 11 časova i 30 minuta, u Kulturnom centru Trebinje, čiji je domaćin ove godine Gimnazija “Jovan Dučić”.