Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska organizovaće u nedjelju, 9. februara, svetovasilijevsku litiju naroda Hercegovine od Mrkonjića - rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog do Trebinja i moleban za spas pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Eparhije.mrkonjici-crkva.jpg

Eparhija je pozvala učesnike da budu mirni, dostojanstveni i molitveni kao i do sada, te da sa sobom ponesu po jednu ikonu koju će nositi u litiji.

- U našim litijama sam Gospod i svetitelji sa nama hode. Tome su svjedoci svi koji u njima učestvuju - poručuju iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Napominju da se u litijama treba ponašati isto kao kada se ide u ostrošku svetinju noseći molitvu, vjeru, ljubav i nadu da će Gospod uslišiti.
U pozivu se navodi da na litiju ne treba nositi nikakva politička, stranačka, ni navijačka obilježja "jer se Gospodu ne može ugoditi bakljama, skandiranjima, neredom".

- Mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljamo onima koji od toga žive i koji se time hrane. Za njih se na našim molebanima molimo da im Bog podari pokajanje, prosvijetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju - istakli su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Sabranje vjernog naroda biće u rodnom mjestu Svetog Vasilija u Mrkonjićima u 10.30 časova, a moleban će biti služen u Sabornom hramu u Trebinju u 18.00 časova.

Litija će biti održana uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Prevoz vjernika do Mrkonjića je obezbijeđen. Autobusi će kretati iz kruga bivše kasarne u Trebinju. Dom zdravlja obezbijedio je sanitetska vozila i ekipe Hitne pomoći koje će biti uz vjerni narod tokom litije. Komunalno a.d. Trebinje obezbijedilo je cisternu sa pitkom vodom.

U nedjelju u litiji dugačkoj oko 30 kilometara Trebinjci i Hercegovci reći će- Ne damo svetinje!