Svi u Trebinju, ali i u regionu, iznenadiće se kad vide koliko je investitora spremno da ulaže u naš grad i da zajedno sa Gradskom upravom i institucijama Republike Srpske od Trebinja stvaraju lidera u privrednom, infrastrukturnom, turističkom, kulturnom, zdravstvenom i sportskom smislu, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.


Petrović je istakao da će u srednjoročni plan investicija, čiji će se nacrt naći pred odbornicima lokalne skupštine, biti uvršteni svi važni projekti koji su vrijedni više od 50.000 KM.
- Samo za petogodišnji period - do 2022. godine, koliko predviđa ovaj plan, Trebinje će napredovati u svakom smislu, sa ciljem da realna radna mjesta budu osnova razvoja i da već jednom državni sektor ne bude preokupacija naših sugrađana za njihovo zaposlenje - kaže Petrović.
Za uspješnu realizaciju plana potrebno je dosta rada i jedinstva, jasan je Petrović, navodeći da su u izradi ovog dokumenta saslušali mišljenja velikog broja stručnjaka ne samo iz Republike Srpske, već iz regiona, pa i Evrope i svijeta.
Kaže da je sve to doprinijelo da Trebinje napokon dobije ovaj važan dokument, kojim će se postaviti jasni ciljevi budućeg razvoja grada i onoga što treba da se uradi u navedenom periodu.
- Predviđen je veliki broj važnih projekata, koji mnogima sada izgledaju kao lijepe želje ili plod nečije mašte – kaže Petrović, ali poručuje da će uskoro biti vidljivo da to nisu lijepe želje ni plod nečije mašte, već jasan cilj da Trebinje napokon krene naprijed i postane regionalni lider.
- Zato nam je bitan ovaj plan. Neki će reći "Pa to je samo plan". Jeste, to je plan koji ćemo ostvariti i za pet godina izaći pred građane i reći šta smo realizovali - kaže gradonačelnik Trebinja, dodajući da sve investicije u Trebinju imaju podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović.
Predviđeno je da se tokom jedne godine ulaže oko 26 miliona KM, kako bi se srednjoročni plan investicija realizovao u cijelosti. Zato već sada, pojašnjava Petrović, svi naredni budžeti će biti investicioni, a neće se više događati da budu potrošački kako je to bilo u proteklom periodu.
- Ovo je vrijeme investicija, vrijeme kada mijenjamo Trebinje za bolje naše djece. Gradimo i radimo da se pokoljenja vraćaju i od svog rada žive. To je naš cilj i zajedno ćemo ga ostvariti - ocjenjuje Petrović.
Petrović ističe da nema vremena za gubljenje, jer su četiri godine potrošene za svađu, prepiranja i negativne konotacije koje su se svakodnevno slale iz Trebinja, dok su investicije bile minimalne.
On navodi da će građani već iduće godine "suditi" rade li dobro ili ne, ističući da on i njegov tim svakodnevno dobijaju riječi podrške i prijedloge kako da Trebinje postane bolje mjesto za život.
- Nemojte misliti da mi ne raspravljamo o svim idejama koje građani upute. O svakom raspravljamo i dogovoramo se. Veliki broj projekata u srednjoročnom planu je došao od naših sugrađana, ali i prijatelja našeg grada - poručio je Petrović.
Plan predviđa ukupna ulaganja od oko 129 miliona KM. Pored Gradske uprave, predviđena su značajna ulaganja javnih preduzeća poput Hidroelektrana na Trebišnjici, Elektroprivrede Republike Srpske, Puteva, Vodovoda, Komunalnog, Elektrohercegovine, Voda Srpske...
Očekuje se i nekoliko velikih donacija. Ipak, za ostvarivanje plana biće potrebna i određena kreditna sredstva koja će obezbijediti Grad, ali će se, za razliku od ranijih godina, ona isključivo ulagati u nove investicije.
Za ulaganja u Trebinje zainteresovano je više investitora iz nekoliko država Evrope i svijeta.

Trebinjelive.info