Litije u Crnoj Gori su danas po masovnosti premašila sva očekivanja. A učenici litija od danas imaju i novu himnu - pesmu grupe „Beogradski sindikat“ – „Sviće sviće rujna zora“, s porukom da nema drugog izbora do odbrane svetinja.

podgorica.jpg

Podgorica

Desetine hiljada vernika sabrale su se i večeras oko podgoričkog sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Litiju je predvodio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Okupljeni ispred Sabornog hrama Hristovog vaskresenja pevaju „Oj, Kosovo, Kosovo“

Nikšić

U litiji pod Trebjesom je učestvovalo oko 40.000 ljudi. Na čelu Nikšićana stao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Bijelo Polje

Bijelo Polje je bilo vrlo brojno danas. Na litiji je učestvovao veliki broj ljudi iz okolnih mesta. Smatra se da je ovo bila najveća litija do sada u ovom gradu.

Berane

Vasojevići su i danas bili vrlo brojni. Okupljenima ispred Đurđevih stupova obratio se paroh iz Čikaga protojerej-stavrofor Miloš Vesin.

Pljevlja

Pljevljaci su tradicionalno izašli na centralnu ulicu. Na čelu litije je bio vladika mileševski Atanasije.

Kotor

Kotorskim starim gradom prošetala je litija. Na njenom čelu se nalazio otac Momo Krivokapić.

Herceg Novi

U Herceg Novom je prošetala kilometarska kolona vernika. Na njenom čelu se nalazio otac Gojko Perović - rektor Cetinjske bogoslovije.

Budva

Nakon molebana koji je služen u starogradskoj crkvi Sveta Trojica krenula je litija ka crkvi Svete Petke u Budvi. Više hiljada okupljenih je uzvikivalo "Ne damo svetinje" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija". Litiju su predvodili sveštenici Mitroplije crnogorsko-primorske i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Mojkovac

Plužine

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a građanima se obratio arhimandrit Petar Petrić iz kijevsko-pečerske lavre koji je kazao da je čitav svijet zadivljen odlučnošću naroda u Crnoj Gori koji je spreman da strada za svoju veru.

Šavnik

Litiju u Šavniku predvodio je vladika budimljansko nikšićki Joanikije.

Žabljak

Vladika Joanikije je stigao danas da povede litiju i na Žabljaku.

Bar

Hiljade Barana večeras us učestvovale u molebanu i krsnom hodu ulicama grada pod Rumijom.