Osvetićemo se Amerikancima žestokim napadom, poručuje zvanični Teheran nakon ubistva generala Kasima Sulejmanija. Dok američki predsjednik SAD Donald Tramp navodi da je akcija ubistva sprovedena kako bi se zaustavio rat, Pentagon šalje još 3.000 vojnika na Bliski istok.ubistvo-kasim.jpg

Neprijateljski američko-iranski odnosi došli su do tačke usijanja nakon ubistva iranskog komandanta jedinica za specijalne operacije Kasima Sulejmanija. Napad su izveli američki dronovi u Bagdadu, a prema riječima predsjednika SAD Donalda Trampa, akcija je sprovedena kako bi se zaustavio, a ne započeo rat.

Gotovo istovremeno Pentagon je, međutim, naložio da se na Bliski istok pošalje još 3.000 vojnika 82. vazdušno-desantne divizije kako bi se štitili američki interesi.

Trampovi kritičari, prie svega demokrata Džo Bajden, upozoravaju da je američki predsjednik "bacio štapić dinamita u magacin sa eksplozivom" i traže plan za osiguravanje bezbjednosti građana SAD na Bliskom istoku.Strahove od sukoba velikih razmjera na Bliskom istoku posebno pojačava i izjava novog komandanta Kudi jedinica, brigadnog generala Esmaila Ganija, koji je izjavio da "treba biti strpljiv jer će uskoro tijela mrtvih Amerikanaca ležati širom Bliskog istoka".

Ulicama širom Irana protestovalo se zbog ubistva Sulejmanija, čovjeka koji je u toj islamskoj zemlji važio za simbol otpora. U Iraku i Siriji, sa druge strane, građani su slavili smrt generala kog okrivljuju za ubistvo hiljada civila.

Dok Iran uz trodnevnu nacionalnu žalost najavljuje žestoku odmazdu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres poziva na uzdržanost.

"Svijet ne može da priušti još jedan rat u Zalivu", poručio je Antonio Guteres.

Kasim Sulejmani bio je jedna od najuticajnijih ličnosti u Iranu, prema riječima poznavaoca tamošnjih prilika, druga najjača figura u zemlji posle ajatolaha Ali Hamneija.

Smrt Kasima Sulejmanija stavlja Bliski istok na rub novog krvavog nasilja, imajući u vidu do sada nepredvidive poteze i iranskog i američkog rukovodstva.