IMG_6716.jpg

Na Trgu slobode večeras je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, a ni jaka kiša nije spriječila Trebinjce da prisustvuju ovom događaju koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Starješina Sabornog hrama Mladen Žulović poželio je vjernicima sretno Badnje veče, sutrašnji Božić i sve dane nakon najradosnijeg praznika.

„Ovo je dan kad je Bog postao čovjek, dan kada proslavljamo dolazak našeg Gospoda na zemlju. Dan kada treba da hodimo sa njim i da zajedno stignemo do spoznanja da je on naš Bog, naš spasitelj. Hristovim dolaskom počinje naše spasenje, a njegovim vaskrsenjem se nastavlja naše spasenje, a vaznesenjem na nebo se u potpunosti uspostavlja naše krajnje spasenje. Neka sve Gospod nas ogrije ovom vatrom, neka ogrije naša srca i da mi rasplamtimo tu ljubav, da zaista volimo jedni druge, jer useliće se među nas mir“, rekao je Žulović.

On je dodao da se molimo Bogu da sve što nije valjalo u ovoj godini ostane iza nas, da nas Gospod sve blagoslovi blagim, lijepim i novim ljetom.

„U ovoj božićnoj večeri želim da pozdravim sve medicinske radnike u bolnicama, koji su se u vrijeme pandemije virusa korona borili na prvoj liniji i brinuli se za sve one koji su bili bolesni. Da ih Gospod nagradi svom blagodaću“, istakao je Žulović.

Čestitajući sugrađanima Badnje veče, gradonačelnik Mirko Ćurić poručio je da smo se i ove Badnje večeri okupili oko svjetlosti badnjaka, da zajedno proslavimo nadolazeći praznik, praznik nad praznicima – Božić, koji je u tradiciji našeg naroda poseban dan, koji nosi veliku radost i poruku da mi u ovozemaljskom životu imamo nadu za spasenje jer se rodio Spasitelj.

„Vjera koju imamo daje nam snagu da izdržimo i u ovim danima iskušenja, kada se privikavamo na nove okolnosti, koje od nas traže da budemo odgovorni ne samo prema sebi, već, prije svega, prema svojim bližnjim. Da budemo pravi hrišćani, baš onakvi kako je to i sam Isus Hristos propovijedao, jer koji je naš smisao i naše bitasenje ako ne brinemo o drugima, ako nemamo ljubav, nadu i vjeru. Te tri uzvišene riječi koje nas svaki put ispočetka podsjećaju na našu obavezu da budemo, prije svega i uvijek – ljudi“, rekao je Ćurić.

On je dodao da nas je vrijeme pandemije, koliko god ono bilo teško, podsjetilo i na jednu važnu stvar, da se pomalo otuđeni od vjere i porodice vratimo na staze naših predaka, kojima je Hristos uvijek bio u srcu ma kakva teška vremena da su bila, jer samo tako možemo da pobijedimo sva iskušenja koja se stavljaju pred nas.

„Proslava Božića i običaji za ovaj veliki praznik dio su i našeg kulturnog identiteta, jer gdje drugo badnjak tako obasjava nebo kao kod nas pravoslavnih. I kroz istoriju je Božić bio prekretnica mnogih važnih događaja, a njegova proslava i u tmurna vremena kada je zbranjivan – bila je neizostavni dio našeg naroda, isto onako kao i krsna slava, pogača i svijeća“, istakao je Ćurić.

badnje vece.jpg

Gradonačelnik Trebinja je rekao da nam Božić bude praznik koji će u naše domove unijeti radost i ljubav, spremnost da pomognemo jedni drugima i da nam podari slogu koja nam je i više nego neophodna zarad našeg opstanka i spasenja.

„Neka Božić okupi sve porodice, a Hristovo rođenje neka nam svima da snage i ljubavi da budemo bolji ljudi, bolji hrišćani. Neka plamen badnjaka sa Trga slobode obasja svaki dom i svaku porodicu. Hristos se rodi!“, naveo je Ćurić.

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

U ponoć božićnu liturgiju u sabornom hramu u Trebinju služiće sveštenstvo hrama, a ujutro od 6 časova Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.