novinari-svjetski dan.jpg

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. smaja. Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika uticaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opšte skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opšte skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Vindoške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windeku u Namibiji.

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima uticaja na rad medija.