Kinezi kod Curica.jpg (657 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, razgovarao je danas sa predstavnicima kineske Fondacije “Za mir i razvoj” i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

Generalni sekretar i ambasador Fondacije “Za mir i razvoj”,Sju Đianguo, istakao je zadovoljstvo zbog buduće saradnje sa Gradskom upravom i posjetom Trebinju.

“Sastanak je bio veoma prijatan i konkretan. Kad se vratimo u Kinu, promovisaćemo i Trebinje i ovo društvo koje će sigurno biti prosperitetno. Ono što bih istakao je najveća mogućnost za saradnju, izgradnja solarne elektrane za dobit naroda ovdje. Pošto je moj prvi put u Trebinju i nisam znao prije da imate bogate resurse za solarnu energiju, kada dođem u Kinu tražiću kineske partnere da investiraju ovdje. Drugo, privlačenje kineskih turista je od značaja, a i vaši proizvodi koje ćemo promoviosati su od važnosti za naš narod”, kaže  Đianguo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je sastanak održan na inicijativu ambasadora koji je bio oduševljen organizacijom Kineske Nove godine u Trebinju i to je znak njihove pažnje i zahvalnosti.

“Žele da promovišu naše resurse i da pokušaju naći investititore za ulaganje u naš grad, na obostrano zadovoljstvo. Ova fondacija, kao što joj samo ime kaže, bavi se mirom i razvojem. Mi smo prezentovali sve što je trebalo i što imamo i očekujemo saradnju dugoročno kao realizaciju raznih projekata. I ja bih pomenuo solarnu energiju, oblast poljoprivrede, površine na području Hercegovine nisu zagađene. Služe i služile bi za proizvodnju organske hrane, očekujemo i povezovanje turističkih organizacija i agencija iz Kine…Ovo je prvi sastanak ali u narednom period očekujemo još sastanaka i razmatranje i  razvoj drugih projekata”, kaže Ćurić.