Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Svaka bezbjedna i efikasna vakcina postaće opšta dobrobit, izjavili su tehnički eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

- SZO je upoznata sa tim da je vakcina protiv kovida 19 registrovana u Državnom registru lijekova Ruske Federacije, kako je objavljeno 11. avgusta. Organizacija pozdravlja sva dostignuća u oblasti istraživanja i razvoja vakcine protiv virusa korona i poziva na brz, pravičan i ravnopravan pristup svakim vakcinama poput te širom svijeta - istakla je organizacija.

Ranije su predstavnici SZO saopštili da razgovaraju sa Moskvom mogućnosti da prouče detalje ispitivanja vakcine i sprovođenje prekvalifikacije ruske vakcine protiv virusa korona, što će pokazati koliko ona ispunjava međunarodne standarde.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svijetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut “Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana Sputnik V. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mjesta – u centru “Gamaleja“ i u kompaniji “Binofarm“. Predsjednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.