Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Pandemija virusa korona se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posljedica Kovid-19 usporio na globalnom nivou.

Izuzetak je, kako se navodi, Jugoistočna Azija i Istočni Mediteran.

SZO je u posljednjem izveštaju o pandemiji, koji je objavljen u ponedjeljak, istakla da Sjeverna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione u kojima je u toku prošle nedjelje potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 odsto od 39.240 smrtnih slučajeva od posljedica Kovid-19.

U toku prošle nedjelje, broj novozaraženih opao je za četiri odsto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 odsto, navela je SZO, a prenijela agencija Rojters.

Jugoistočna Azija, druga u svijetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 odsto, dok je broj preminulih od posljedica virusa korona veći za 15 odsto.

I u regionu Istočnog Mediterana povećao se broj oboljelih od Kovida-19, i to za četiri odsto, dok je broj smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti u konstantnom padu tokom posljednjih šest nedjelja.

Novozaraženih i preminulih od virusa korona u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do 11 odsto, navodi se u izvještaju SZO.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva Kovid-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri nedjelje.

U toku posljednje sedmice on je tek neznatno uvećan, za jedan odsto, dok je broj preminulih od posljedica zaraze virusom korona nastavio da raste.

Region Zapadnog Pacifika bilježi pad novozaraženih za pet odsto, pokazuju podaci SZO.

Prema statistici agencije Rojters, preko 23,65 miliona ljudi u svijetu je do sada zaraženo virusom korona, dok je od posljedica te bolesti umrlo 811.895 pacijenata.