put ljubinje zegulja.jpg

Malo je puteva u Republici Srpskoj čija je izgradnja ili obnova izazvala toliko bure i političke debate kao rekonstrukcija 5,6 kilometara puta Ljubinje – Žegulja u istočnoj Hercegovini.

Po gradbenoj tabli, “Hercegovinaputevi” iz Trebinja i “HP investing” iz Mostara su rekonstrukciju tog parčeta magistrale trebali da završe ovog mjeseca. Međutim, ekipa Srpskainfo na terenu se uvjerila da je posao daleko od finiša.

Na pitanje Srpskainfo kada će biti završena rekonstrukcija ovog puta, koji povezuje Trebinje sa sjevernim dijelom Srpske, iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske“ su odgovorili da je “izvođač uveden u posao u avgustu 2022. godine” i da je “rok za završetak radova 365 dana”.

Ali, ispostavilo se da to nije sve jer su se pojavili misteriozni “dodatni radovi”.

– Ugovorom o izvođenju dodatnih radova od 13. januara 2023. godine, rok za izvođenje radova se produžava za 180 radnih dana – naveli su iz JP “Putevi Republike Srpske”.

Nisu obrazložili o kakvim je dodatnim radovima riječ, niti su nam dostavili kopiju ugovora.

Samo su kratko pojasnili da će “radovi biti završeni do kraja ove godine”.

Saga o rekonstrukciji ovog puta traje godinama.

U oktobru 2021. Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača za rekonstrukciji magistralnog puta M-6, Ljubinje – Žegulja, u dužini od 5,6 kilometara.

Davor Kostrešević, direktor JP “Putevi Republike Srpske” izjavio je tada da je za ovaj poduhvat “rezervisano” tri miliona KM i da će se ovo preduzeće potruditi da 2023. nastavi rekonstrukciju magistrale.

Kako sada stvari stoje, od “nastavka rekonstrukcije magistrale” nema ništa, a pitanje je da li će i na dionici kod Žegulje bageri dočekati i 2024. godinu.

SAOBRAĆAJNA IZOLACIJA

Opozicija već godinama upozorava na saobraćajnu izolaciju Trebinja i cijele istočne Hercegovine zbog loših puteva prema Mostaru i Foči. I načelnik opštine Ljubinje, Stevo Drapić, nije krio oduševljenje zbog rekonstrukcije dijela magistrale u ovom malom mjestu.

– Žegulja je ta brana koja ljude, kad krenu za dubrovačko ili crnogorsko primorje, navodi da traže drugu maršrutu i izbjegnu Ljubinje – izjavio je Drapić povodom početka radova.