Talibani - Foto: Getty Images
Nakon što su u brzoj ofanzivi zauzeli veći dio južnog Avganistana, pobunjenici talibani su jutros preuzeli i radio stanicu u Kandaharu i krenuli da emituju program na manje od tri nedjelje prije konačnog povlačenja američkih oružanih snaga iz Avganistana.

Talibani su objavili video zapis u kojem je neimenovani predstavnik tog pokreta najavio preuzimanje glavne gradske radio stanice, koja je preimenovana u Glas šerijata.

On je rekao da su svi zaposleni prisutni i najavio sadržaje kao što su vijesti, analize i učenje Kurana, a po svemu sudeći, muzika neće biti dio programske koncepcije.

Tokom ofanzive u posljednjih nekoliko nedjelja talibani su zauzeli velike dijelove sjevera, zapada i juga Avganistana, dok vlada koju podržava Zapad kontroliše neke provincije u centru i na istoku zemlje, uključujući glavni grad Kabul i grad Mazar-i-Šarif na sjeveru zemlje, prenosi AP.

Ubrzanim povlačenjem stranih snaga, trupa vlade u Kabulu Avganistana i uprkos stotinama milijardi dolara američke pomoći tokom godina, rastu strepnje da bi talibani ponovo mogli da preuzmu vlast.