HET - Foto: RTRS
 
Hidrološka situacija u Srpskoj trenutno je nepovoljna zbog izuzetno dugog sušnog perioda, ali to neće ugroziti proizvodnju i sistem snabdijevanja domaćih konzumenata električnom energijom, rekao je izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću Hidroelektrane na Trebišnjici Ilija Tamindžija.
 

- HET drži sigurnost domaćeg sistema snabdijevanja, jer naše akumulaciono jezero može da primi oko 300 miliona kubnih metara vode. Građani nemaju razloga za brigu iako je čitava ova godina izuzetno sušna i sa malim količinama padavina -  objasnio je Tamindžija.

On je dodao da, iako nije bilo planiranih dotoka vode, i dalje imaju dovoljne količine vode u akumulaciji kojom mogu podmiriti domaće potrebe.

- Ponašamo se društveno odgovorno i čuvamo vodu. Zbog toga smo čak smanjili izvoz struje, čija je cijena na evropskom tržištu izuzetno visoka. Ali morali smo tako kako bismo očuvali stabilnost domaćeg sistema snabdijevanja - izjavio je Tamindžija za Glas Srpske.

Kada je u pitanju cijena struje, Tamindžija je rekao da bi ona mogla biti korigovana ukoliko dođe do drastičnog povećanja potrošnje, a to se može desiti ako skoče cijene energenata.

On je ukazao i na veliku važnost Hidroelektrane Dabar, iako mnogi potcjenjuju ovaj hidroenergetski objekat, jer bi njenim stavljanjem u funkciju poslovni bilans HET-a bio povećan za čak 50 odsto.