Putin doneo odluku o priznanju Donjecka i Luganska

Kremlj je saopštio da je Vladimir Putin informisao francuskog predsednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca da će uskoro potpisati dekret o priznanju nezavisnosti regiona na istoku Ukrajine, javlja Tas. Šolc i Makron su izrazili nezadovoljstvo zbog takve odluke. Očekuje se obraćanje ruskog predsednika.

Vladimir Putin se danas poslije podne sastao sa Savjetom za bezbednost, a sastanak je prenosila televizija.
Putin je tada rekao da nije riječ o pridruživanju ove dve republike Ruskoj Federaciji, već o priznavanju njihove nezavisnosti.

Državna duma Rusije izglasala je prošlog utorka nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike, a i lideri ta dva regiona na istoku Ukrajine zatražili su priznanje nezavisnosti od Moskve.

Tada je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, upozorivši Rusiju da će se u tom slučaju suočiti sa odgovorom svjetske zajednice.

U Donbasu je proglašena opšta mobilizacija, a veliki broj građana iz Luganska i Donjecka je prešao u Rusiju. Svakodnevno dolazi do kršenja primirja, a dvije strane u sukobu optužuju jedna drugu za napade.

Lugansk i Donjeck su, inače, proglasili nezavisnost 2014. godine, nakon referenduma održanih u tim oblastima.