Milan Tegeltija - Foto: RTRS
CIK je današnjom odlukom da ponovo prizna sporni glasački listić, izašao iz pravnog poretka, postavio se iznad Suda BiH, odbio izvršenje odluke Suda BiH i njegova jasna pravna shvatanja i upute i suštinski sudsku odluku proglasio nezakonitom, uzimajući sebi ovlaštenje da tumači zakone drugačije nego što im je naloženo sudskom odlukom, rekao je savjetnik predsjednika Srpske Milan Tegeltija.

- Ovom odlukom CIK je faktički poništio i ponizio Sud BiH i izvršio administrativni državni udar. Članovi CIK-a koji su glasali za ovu odluku , njih četiri na ovaj način izvršili su i krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz člana 239 KZBIH - smatra Tegeltija.

Nakon što uložimo žalbu na ovakvu odluku CIK-a, kaže Tegeltija, Sud će sasvim sigurno morati ponovo poništiti ovakvu odluku CIK-a.

- Inače će moći slobodno zaključati vrata tog Suda, a sudije poslati kući jer više neće imati nikakvu svrhu u pravnom sistemu - smatra Tegeltija.

Naglašava da će protiv članova CIK-a sasvim sigurno biti i podnesene krivične prijave zbog krivičnog djela neizvršenja sudske presude iz člana 239. KZBIH.

- Nakon što se ova trakavica završi, članovi CIK-a će dugo morati odgovarati na pitanja tužilaca, a SNSD će kako to zakon i sudska presuda nalaže na osnovu sporvedene procedure i volje Narodne skupštine Republike Srpske imati četiri delegata u Domu naroda PS BiH - poručio je Tegeltija.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda PS BiH proglašen važećim.