Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju zajedničkih institucija dovelo do situacije da budžet zajedničkih institucija bude u velikom suficitu, a budžet Republike Srpske opterećen sa dodatnih 70 miliona KM koji je već uplaćen u zajedničke institucije.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije da su Savjet ministara i srpski ministri usvajanjem odluke o privremenom finansiranju prekršili zaključke Narodne skupštine Srpske, Tegeltija je rekao Srni da ministri iz Republike Srpske i on lično nikada neće prekršiti zaključke Narodne skupštine i da će se uvijek ponašati u skladu s njima.

On je podsjetio i da su za odluku glasali svi ministri iz Republike Srpske, uključujući i ministra Miloša Lučića iz DNS koji je opozicija.

- Savjet ministara još od 23. jula ne zakazuje sjednice niti donosi odluke, a zaključcima parlamenta Srpske, između ostalog, definisano je da se mogu donositi samo one odluke koje su u interesu Republike Srpske. Jedna od tih odluka koja je apsolutno u interesu Republike Srpske jeste odluka o privremenom finansiranju koju smo juče usvojili - istakao je Tegeltija.

On je naglasio da su o tome bili upoznati svi lideri političkih partija i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj i niko od njih nije imao ništa protiv njenog donošenja.

- Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po Republiku Srpsku. Građani moraju znati da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za finansiranje zajedničkih institucija izdvojiti oko 200 miliona KM. Od tog iznosa predviđeno je da se sa 70 miliona KM finansiraju plate i naknade zaposlenih koji dolaze iz Republike Srpske - pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je ukazao da sve dok postoji ovakav sistem indirektnih poreza finansiranja zajedničkih institucija Srpska nema potrebe niti razloga da trpi štetu, odnosno da izdvaja dodatna sredstava iz svog budžeta kada je već Budžet Srpske uskraćen za iznos indirektnih poreza koji se uplaćuje u zajedničke institucije.

- Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Kristijana Šmita nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko sa ovim. Na to pismo nismo ni reagovali niti smo željeli da reagujemo, jer je ono upućeno meni i zamjenicima predsjedavajućeg Savjeta ministara. Šmit je u tom pismu nas samo pozvao da donesemo tu odluku. Naša odluka nema veze sa tim i da smo to željeli uraditi saopštili bi javnosti odmah - rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je ponovio da je ovo odluka koja je usaglašena u Republici Srpskoj i da se o njoj već duže vremena razgovarala.

- Čekali smo kraj mjeseca da je potvrdimo jer smo svjesni koliku bi štetu nanijeli Republici Srpskoj njenim neusvajanjem - istakao je Tegeltija.