Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Može se primjetiti da opozicioni prvaci, povodom kontrolnog prebrojavanja, netačno upotrebljavaju termin "utvrđene nepravilnosti", rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

- Pogrešno je govoriti uočene "nepravilnosti", jer nepravilnosti nema nigdje na dosad prebrojanim biračkim mjestima, nego zanemarive nepodudarnosti ili odstupanja od prvobitnog brojanja - istakao je Tegeltija.

Naveo je da su nakon kontrolnog prebrojavanja biračkih mjesta u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Zvorniku odstupanja su manja od jedan odsto.

- Što se smatra normalnim. Kao primjer navešću ponovno brojanje u Džordžiji na predsjedničkim izborima u SAD 2020. (gdje broje mašine) i tu su nađena istovjetna odstupanja. Dakle, utvrđivanjem nepodudarnosti u kontrolnom brojanju se samo koriguje rezultat prvog brojanja i bez drugih uočenih nepravilnosti ne utiče na ocjenu ispravnosti i legalnosti izbora - napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je nakon završenog kontrolnog brojanja izborna volja utvrđena.

- Greške u prvom brojanju mogu biti rezultat raznih faktora, i treba ispitati da li su plod namjere ili greške, ali to ne utiče na legalnost izbora čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini, tako da su izjave koje daju opozicioni lideri pokušaj nevješte manipulacije javnim mnenjem u Republici Srpskoj - kaže Tegeltija.