Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija naglasio je da se Republika Srpska mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH.

Tegeltija je naglasio da su svi duboko svjesni da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske obavezujuće za sve predstavnike Srpske na nivou BiH i da su rezultat pogrešnih poteza koje su drugi povukli, te da će taj dogovor biti poštovan i u Savjetu ministara.

Odbacujući tvrdnje pojedinaca iz FBiH da je na sceni državni udar zbog neučestvovanja predstavnika iz Srpske na zajedničkom nivou, Tegeltija je naglasio da je jednostavno kap prelila čašu i da se neke stvari ne mogu prihvatiti.

- Donosioci tih, pogrešnih odluka morali su biti svjesni posljedica, ali neko je htio eksperimentisati. Sada je na sceni pokušaj da se stvori takva situacija da više niko nikada u BiH ne donosi zakonska rješenja, osim Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i federalnog Parlamenta - istakao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je ocijenio da treba stvoriti podlogu kako se ne bi ponovilo ono što se desilo kada je Valentin Incko odlazio.

- Niko u Srpskoj ne želi da se ujutru probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu... Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH - ukazao je Tegeltija.

On je rekao da je najveći dio međunarodne zajednice svjestan problema i da su neke od najkrupnijih proizveli upravo njihovi predstavnici.

- I međunarodna zajednica, često zbog razjedinjenosti i različitih problema, ne želi da aktivno učestvuje u rješavanju problema, posebno kada se Srpska poziva na pravo i pravdu, lagano sve zaobilaze, poručuju da je to praksa, da se neće ponoviti i tako dalje. Srpska ne smije sebi dozvoliti rizik da još jednom pređe preko ove situacije i da opet neko nekada nameće neku praksu - poručio je Tegeltija.

On je naveo da je prilikom nedavnog susreta sa Angelom Merkel razgovarao i o proceduri izbora njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika, ali da je bilo mnogo više drugih tema, prije svega o veoma važnom projektu za zapadni Balkan čiji je nosilac bila njemačka kancelarka, kako će biti nastavljen i ko će ga predvoditi.

- Kada je riječ o Šmitu, nismo se usaglasili. Ne osporavajući njegov profesionalni kredibilitet, naš stav je da nije izabran kako je trebalo, a to kažu i dvije zemlje - stalne članice Savjeta bezbjednosti. Mi smo za to da se procedura vrati unazad, i da kroz razgovore i definisanje uloge mjesne kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu, dođe do adekvatnog mandata - pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Merkelova smatra da to teško može da ide nazad tako da tu vjerovatno nikada neće biti saglasnosti, što može ukazivati na vrlo komplikovanu situaciju i vrlo nejasnu poziciju Šmita.

On je potvrdio da će biti održana sjednica Savjeta ministara, te da će se držati stavova Narodne skupštine Republike Srpske.

- Slijedićemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom finansiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plate službenicima do deblokade ovog procesa - pojasnio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da Srpska uvijek može da isplati plate zaposlenim u zajedničkim institucijama sa adresom na njenoj teritoriji i da mora da štiti svoje građane, ali to je, kako je rekao, skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila.

- To je više od 70 miliona do kraja godine, a budžet zajedničkih institucija puni i Srpska. Ipak, političke odluke za budućnost Srpske su mnogo važnije od kratkoročnih finansijskih sredstava - ocijenio je Tegeltija.

Govoreći o evropskom putu BiH, Tegeltija je naveo da je BiH napravila dobrih stvari, ali da je sada proces blokiran u parlamentu BiH.

- Ranijem paketu obaveza dodat je i Izborni zakon. Evropa često postavi zanimljive uslove, a BiH se zapetlja u njihovom ostvarivanju - naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u vezi sa tim nemaju ništa novo reći predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen koja uskoro stiže u BiH, ali je njena posjeta važna zbog završetka dva projekta koje je finansirala Evropska komisija.

- To je most na Svilaju i granični prelaz. Potvrdićemo i važnost projekata iz programa za zapadni Balkan. To su dionica auto-puta od Johovca ka Vukosavlju, obnova željezničke pruge od Doboja do Šamca, izgradnja puta Foča-Šćepan polje i takozvana gasna interkonekcija - precizirao je Tegeltija.