Tekstilci i obućari u Srpskoj strahuju od sloma proizvodnjeFoto: Fena | Tekstilci i obućari u Srpskoj u problemima: Slom proizvodnje gasi radna mjesta


BANJALUKA, TESLIĆ - Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj nalazi se u velikom problemu jer im je smanjena potražnja, ali i prodaja njihovih proizvoda, ističu naši sagovornici iz ove oblasti, te dodaju da bi ovo moglo dovesti do potpunog sloma proizvodnje.

Aleksandra Mihajlović Bijelić, sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, ističe da koliko je složena situacija u ovoj grani industrije govori i činjenica da su već počela otpuštanja radnika.

"Međutim, situacija se usložnjava i očekujemo da će se trend pada broja zaposlenih nastaviti", rekla je Mihajlović Bijelićeva i dodala da je kriza na globalnom tržištu uticala na to da domaća preduzeća imaju smanjene narudžbe, a pogotova ona preduzeća koja posluju s inostranim partnerima.

"Preduzeća koja su izgradila domaći trend imaju problem i poteškoće sa plasmanom proizvoda vlastite kolekcije", kazala je Mihajlović Bijelićeva i dodala da cijene repromaterijala konstantno rastu.

Ističe da sadašnji trendovi na tržištu ne pokazuju naznake oporavka i, kako kaže, ono što je dodatni udar na ovaj sektor je svakako i povećanje najniže plate sa 700 na 900 KM.

Dragutin Škrebić, vlasnik "Škrebić companyja" iz Teslića, kazao je da su otežavajući uslovi u ovoj grani privrede to što, kako kaže, nema narudžbi, nema prodaje.

"Mi kao firma smo oslonjeni na njemačko tržište, a tamo je teška recesija. Veoma je smanjena prodaja, a samim tim i narudžbe, te se bojim da bi u narednom periodu moglo biti kritično što se tiče ove grane privrede", kazao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, jako je teško predvidjeti šta će se dešavati, te ističe da privrednici iz ove grane na to ne mogu uticati.

Da je jako teška situacija u ovoj oblasti saglasan je i Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema" iz Banjaluke, koji ističe da je kriza u Evropi, ali i povećanje minimalca u Srpskoj uticalo na takvo stanje.

"Mi konkretno u 'Bemi' imamo 25 odsto manje narudžbi u ovoj, nego u prošloj godini. Nismo otpuštali radnike, radimo sve što možemo", kazao je Umičević i dodao da nemaju narudžbi, te da se ljudi najlakše odriču kupovine odjeće i obuće.

"Jako sam zabrinut šta će sve biti u narednim mjesecima. Mi smo prva tri mjeseca izdržali, ali sad u narednim idemo u minus", zaključio je Umičević.

Radenko Bubić, predsjednik Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije Republike Srpske, koji je ujedno i vlasnik i direktor Fabrike obuće "Dermal" iz Kotor Varoša, kaže da je jako teška situacija u ovom sektoru.

"Mi još nismo otpuštali radnike, zasad se borimo. Neki kupci su nam smanjili broj narudžbi, a imamo i nešto novih", kazao je Bubić.

Da je neizvjesno, ali jako teško stanje u tekstilnoj industriji smatra i Bosiljka Dejanović, vlasnica firme "Sana Linea" iz Kostajnice.

"Mi nismo otpuštali radnike, posla imamo, ali radimo vlastitu kolekciju", kazala je Dejanovićeva. Dodala je da novih klijenata nema, te da su stari još tu, a šta će se dalje dešavati - jako je teško prognozirati.

"Posla u našim pogonima ne manjka, ali nam je problem što smo sve prodajne cijene sa partnerima dogovorili lani, ne računajući na ovoliki rast minimalca. A ono što smo ugovorili - ugovorili smo, nema povećanja. Ono što je dobro je da najveći dio posla nosi naš brend, odnosno naša kolekcija, jedino što prodaja pada na tržištima na kojima poslujemo", rekla je Dejanovićeva.