229838.jpg (227 KB)

Potrošnja električne enrgije u ovim zimskim danima je veća, ali struje ima dovoljno, kažu u Elektroprivredi Republike Srpske. Iako će linija pod 2023. proizvodnu godinu biti podvučena u februaru, očekivanja su da će se ostvariti rekordna dobit.

Dnevni temperaturni minusi uslovili su povećanu potrošnju struje. Energije će dovoljno biti za domaće potrošače, poručili su iz Elektroprivrede.

- Pojačana potrošnja u januaru za nekih 25-30 odsto je očekivana, a mi smo to planirali elektro-energetskim bilansom - kaže Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje u MH Elektroprivreda Republike Srpske.

A bilans za ovu godinu, na nivou sistema, je 5.320 gigavatčasova, nešto manje u odnosu na prethodnu. Sve elektrane imaju dobru pogonsku spremnost. Zavidne su zalihe vode u glavnoj hidroaklumulaciji "Bileća".

- U Bilećkom jezeru imamo kotu 386 metara, što je šest metara iznad plana i sigurno da ima rezerve za naredni period - navodi Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehnička pitanja u Elektroprivredi.

Za razliku od hidroelektrana, Termoelektrana Gacko ima problem sa obezbjeđenjem dovoljnih količina uglja iz rudnika - proizvode dan za dan. U Ugljeviku povremeno je problem cijevni sistem. Zbog obaveza prema slovenačkom Elektrogospodarstvu, po arbitražnoj presudi, TE Ugljevik je u obavezi da isporuči jednu trećinu proizvedene elektirčne energije. To će smanjiti količine za izvoz.

- Smanjenje otprilike za petsto gigavatčasova iz Ugljevika, što je automatski smanjenje izvoznog potencijala ERS, ali mi smo računali na to - kaže Koprivica.

Osim što je cijena struje za domaće potrošače najniža u regionu, Elektroprivreda istovremeno subvencioniše svoje potrošače. To se dešava prilikom kupovine struje u vrijeme neplaniranih ispada nekih elektrana, kada je nabavna cijena veća od cijene isporučene struje.

U ovoj godini, potvrdili su u Elektroprivredi, neće biti povećane cijene električne eneregije. Međutim, nezvanično, Regulatoru su dostavljeni zahtjevi za promjenu cijena mrežarine, što će se, ako se usvoji, odraziti na cijenu isporučenog kilovata potrošačima.