Kriza između Ukrajine i Rusije ušla je sinoć, 2 dana nakon priznanja DNR i LNR u novu fazu, iz koje nema nazad. Ruska vojska gađala je rano jutros desetine ciljeva u više gradova Ukrajine, uključujući i Ivano-Frankovsk i Luck, gradove na Zapadu zemlje.
Ruska vojska uspostavila je kontrolni punkt u mjestu Cirkunoe na 4 km od Harkova. Oko ovog grada vode se i dalje borbe, a prema informacijama koje dolaze sa terena pripadnici 92. brigade ukrajinske armije masovno se predaju i napuštaju borbene položaje.

U prestonici Kijevu čuju se detonacije i sirene za vazdušnu opasnost. Meta napada bili su primarno vojni aerodromi i instalacije PVO. Pretpostavlja se da je većina početnih udara izvršena krstarećim raketama Kalibar.

Prema informacijama koje dolaze sa lica mjesta ruski tenkovi prešli su bjelorusku granicu i napreduju ka Kijevu, koji je udaljen na manje od 100 kilometara. Ove informacije se pokušavaju potkrijepiti fotografijama na kojima se vide tragovi gusjenica na cestama, sa ukrajinsko-bjeloruske granice. Informacije, koje treba uzeti sa rezervom, govore o tome da ukrajinski državni vrh sa svojim porodicama u ovom momentu napušta Kijev. Snimci koji jutros dolaze iz ukrajinske prestonice pokazuju redove pred bankomatima, na benzinskim pumpama i automobliske kolone na auto-putu prema gradu Žitomiru.

Posebno snažnim dejstvima bio je izložen vojni aerodrom u Harkovu. Na snimcima koji dolaze iz ovog grada, a koji se nalazi na 50-ak kilometara od ruske granice vide se padobranci, za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruskog VDV-a. Takođe za lica mjesta dolaze nepotvrđene informacije da je ruska armija već u predgrađima Harkova.U okolini susjednog Hersona snimljen je u niskom, brišućem letu helikopter Ka-52, što govori da su Rusi već uspostavili potpunu kontrolu vazdušnog prostora nad ovim gradom.

Nepotvrđene za sada informacije govore i o ruskom desantu u Odesi, u kojoj gori glavna baza ukrajinske mornarice.Iz Ministarstva odbrane RF saopšteno je da je kompletna PVO Ukrajine, koja je uključivala i prve (sovjetske) verzije PVO sistema S-300, potpuno onesposobljena, da su van upotrebe stavljeni svi ukrajinski vojni aerodromi, te da ukrajinska vojska na granicama nije pružila nikakav otpor.