Policijske agencije u BiH obaviještene su juče da bi konačno sredinom ove sedmice u BiH iz Sirije trebali biti deportovani državljani BiH koji su se borili za Islamsku državu (ISIS).teroristi-bih.jpg

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o tridesetak državljana BiH, od čega je sedam žena i 16 djece. Ova grupa trebala je i prije dvije sedmice, odlukom Predsjedništva BiH, stići u Sarajevo, ali je dan pred deportaciju sve odgođeno.

Izvori Avaza tvrde da su agencije ponovo dobile obaviještenje, ali da i dalje ne znaju tačan broj osoba koje trebaju biti deportovane. Za sada se pretpostavlja da brojka sa ženama i djecom neće biti mijenjana.

– Imamo informaciju da će doći sredinom sedmice i to je sve. Ne znamo koliko će ih doći – tvrdi izvor pomenutog lista.

Među deportovanim osobama nalazi se i sedam ISIS-ovaca. Tako bi BiH konačno trebali biti izručeni Jasmin Keserović, Abdulah Čurt, Senad Kasupović, Emir Ališić, Hamza Labidi… Svi oni već se nalaze na potjernicama i biće provedeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH.

Ranije je bilo govora o tome da ih je u grupi devet, ali se ne zna ko je otpao.

Kada su u pitanju žene s djecom, na Sarajevski aerodrom su trebale sletjeti i Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, s dvoje maloljetne djece. Očekivao se i dolazak Adele Dolamić s troje djece. Njen suprug Nermin Jahić nastradao je u Siriji prije dvije i po godine. Ona se otad nalazi u kampu El-Roj. Ali, kako tvrde članovi njihovih porodica, one neće doći u Sarajevo, prema informacijama koje one imaju.

Iako je bila na prvom spisku, navodno je otkazan i dolazak Muamere Muhamedagić iz Cazina s četvoro djece. I ona je ostala bez supruga u Siriji.

Žene i djecu, koja stignu u Sarajevo, preuzeće Federalna uprava policije, a pripadnike ISIS Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Prije toga, biće utvrđeni njihovi identiteti i posjeduju li dokumente BiH.