Grožđe - Foto: RTRS
Posljedice pandemije virusa korona na sektor vinarstva, prenijele su se iz prošle u ovu godinu. S polovičnom prodajom prošlogodišnjih zaliha, i simboličnim količinama koje su uspjeli da plasiraju za pet ovogodišnjih mjeseci, hercegovačkim vinarima ne obećavaju ništa dobro. Mnogi već sada strahuju da novi rod grožđa neće moći da prerade.

- Sve je puno, nema prodaje kao što je bilo, i nemamo prostora u podrumima - kaže Mladen Anđušić, vinar i vinogradar, koji je ovom rečenicom opisao trentuno stanje na tržištu vina.

Izlaz za vinare - ugostiteljski objekti i trgovački lanci su zbog pandemije virusa korona, u najvećem dijelu imali zatvorena vrata za domaća vina. Anđušić kaže da će zato morati kupiti nove tankove i zatražiti kreditnu pomoć.

Vinari u šali kažu da je, uprkos izuzetnom kvalitetu grožđa i vina iz prethodne dvije godine, okus gorak.

- Ova godina je neizvjesna jer očekujemo priliv stranih vina na naše tržište. Ne znam šta će se dogoditi sa vinskim sektorom ove godine - ističe vinar Stevo Bojanić iz naselja Pridvorci kod Trebinja.

Najveći dio prodatog vina završio je kod domaćih kupaca. U izvozu ga je bilo u ograničenim količinama.

Istu sudbinu velikih dijele i mali vinari. Prošlogodišnjeg vina prodato je oko pedeset odsto, a ovogodišnjeg svega deset odsto. Nije izvjesno kako će biti dočekana nova sezona. Sezonski radovi u vinogradima uveliko traju. Vinarima je ostalo manje od stotinu dana do nove berbe, a naplata prošlogodišnjeg roda zabrinjava.

Dragan Anđelić, predsjednik udruženja vinara i vinogradara “Vinos”, Trebinje, se nada da će u ovoj godini, kao neophodnost za Srpsku i BiH, biti završen zakon o vinu koji je u fazi izrade. On ističe da su sve susjedne zemlje odavno zaštitile svoj sektor vinogradarstva i vinarstva.

- Zakon je jednostavno preduslov, bez koga nema perspektive i značajnm dijelom bi spasilo vinogradarstvo - dodaje Anđelić.

Pored svih nedaća, tvrde vinari, najteža odluka bi bila da plasiraju vina po višestruko nižim, damping cijenama, bez zaštite domaćih institucija.