Položaj invalidnih lica u Istočnoj Hercegovini je težak, dosta je porodica koje žive samo od socijalne pomoći i u neprihvatljivim životnim uslovima, rečeno je danas na sastanku svih udruženja osoba sa invaliditetom sa područja Istočne Hercegovine.invalidi-lica.jpg

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom na sastanku kome su prisustvovali predstavnici svih invalidnih udruženja sa područja Istočne Hercegovine i lokanih vlasti promovisana su prava invalida i ukazano je na probleme sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava.

„Invalidna lica su umjetnici u preživljavanju. Imamo mnogo problema, u kakvim teškim uslovima žive ljudi i nemaju nikakvu mogućnost da te uslove poprave. Mi očekujemo da će država naći razumijevanja i razgovarati sa predstavnicima svih udruženja sa područja naše regije“, rekao je Branimir Tamindžija, predsjednik Saveza za koordinaciju svih udruženja osoba sa invaliditetom sa područja Istočne Hercegovine.

On je naveo da se invalidna lica i dalje suočavaju sa arhitektonskim barijerama, problemima oko zapošljavanja, a trenutni problem Udruženja oboljelih od multipla skleroze, čiji je predsjednik je novi zakon o socijalnoj zaštiti.

„ Mi najavljujemo ovim putem da ćemo uložiti žalbu na taj zakon. Idemo do kraja dok svim licima sa invaliditetom ne omogućimo pravo na invalidninu. To je diskriminacija na nivou države i nećemo dozvoliti da se to dešava u Republici Srpskoj“, jasan je Tamindžija.

Miroslav Andrić, predsjednik Udruženja amputiraca Trebinje, koje je organizator današnjeg skupa, je istakao da imaju odličnu saradnju sa gradskom upravom.

„Grad Trebinje je dosta toga uradio na poboljšanju položaja invalida, počevši od arhitektonskih barijera pa nadalje. Nismo zadovoljni brojem parking mjesta u gradu i što se to ne poštuje“, naveo je Andrić.Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da gradska uprava, u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže osobama sa invaliditetom te da će se truditi da u narednoj godini povećaju grant za ovu poplulaciju.

„Objavljuje se javni poziv i u zavisnosti od projekata koji se predlože doniraju se sredstva. U saradnji sa udruženjima spremni smo da kroz određene projekte obezbijedimo sredstva za njihov bolji rad“, naveo je Ćurić.

Na prijedlog Grada Trebinja, dodao je Ćurić, na Fakultetu za proizvodnju i menadžment gdje studiraju dvije osobe sa invaliditetom, biće postavljen lift koji je donirala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U Istočnoj Hercegovini postoji 11 registrovanih udruženja osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ustanovljen 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da ovaj dan obilježavaju s ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.